NavMenu

Britanska naftna firma tužila Sloveniju, traži 50 mil EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 15.09.2020. 07:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SergBob/shutterstock.com)Ilustracija
Britanska kompanija za istraživanje nafte i gasa Asent Risorsiz podnijela je tužbu protiv Slovenije nakon što je od nje zatraženo da, prije nego što počne s frakingom u blizini izvora vode, izvrši procjenu uticaja na životnu sredinu, što ona smatra nerazumnim zahtjevom.

Tužba je podnijeta na osnovu britansko-slovenačkog bilateralnog sporazuma o ulaganju i multilateralnog Ugovora o energetskoj povelji, prenosi portal bne.intelinjuz sa sjedištem u Berlinu.

U pismu Asenta upućenom u julu slovenačkoj vladi, advokati kompanije navode zahtjev slovenačke Agencije za životnu sredinu (ARSO) nije zasnovan na preporukama slovenačkih stručnjaka, već na "proizvoljnoj i nerazumnoj" ocjeni medijskog veb sajta Klajmit Houm NJuz.

Ekološka organizacija Prijatelji Zemlje iz Slovenije optužila je Asent Risorsiz za ugrožavanje snabdevanja pijaćom vodom u zemlji i pozvali novu slovenačku vladu da se ne povinuje pritisku.

Asent je 2007. godine ušao u zajedničko ulaganje sa državnom slovenačkom kompanijom Geonergo za vađenje gasa na polju Petišovci, na sjeveroistoku Slovenije.

U avgustu 2019. britanska kompanija je saopštila da se sprema da tuži Sloveniju i da će tražiti za 50 mil EUR za naknadu štete nastale zbog odbijanja vlasti da im izda dozvolu za korišćenje metode hidrauličkog lomljenja, koja je, kako tvrdi, potrebna za povećanje proizvodnje na gasnom polju Petišovci.

U aprilu ove godine, britanska kompanija je objavila da je završila razgovore sa potencijalnim finansijerom njenog sudskog postupka protiv Slovenije vezanog za projekat na gasnog polja Petisovci.

Asent je tada naveo da se značajan rast proizvodnje na polju Petišovci može postići samo kada partneri dobiju potrebne dozvole za ponovno stimulisanje sproizvodnje iz postojećih bušotina.

Slovenački upravni sud je nedavno odbio njihov zahtjev da se poništi odluka ARSO-a , prema kojoj je za fraking tehnologiju stimulacije starih bušotina potrebno prethodno izvesti studiju uticaja na živonu sredinu i podzemne vode, dok bi korišćenje bušotina klasičnim načinom bilo neisplativo.

RTV Slovenija prenosi da, pošto Slovenija ni nakon više godina nije donijela definitivnu odluku o dozvoljavanju frakinga, što investitori smatraju nerazumnim i otezanjem na njihovu štetu, odlučili su se za tužbu protiv države pred ad-hoc arbitražom ako ne dođe do dogovora u roku od tri mjeseca.

Odluka o obaveznoj studiji uticaja na okolinu prije frakinga donijeta je u vreme bivše vlade Mire Cerara, dok se sadašnja vlada Janeza Janše zalaže za smanjivanje uticaja nevladinih organizacija kao stranaka u postupku, za deregulaciju pri odobravanju licenci i podsticanje stranih investicija, kako bi se ublažile posljedice korona krize, navode slovenski mediji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.