Izvor: Tanjug | Utorak, 15.09.2020.| 07:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemačka ekonomija će dostići pretkrizni nivo 2022. godine?

(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
Njemačka ekonomija trebalo bi da se oporavi od krize koronavirusa u preostalom dijelu ove godine i vjerovatno će snažno porasti u trećem kvartalu, ali će nivo na kom je bila prije krize dostići tek 2022. godine, objavilo je u ponedeljak, 14. septembra, njemačko Ministarstvo ekonomije.

U mjesečnom izvještaju ministarstva se navodi da je u drugom kvartalu privreda upala u duboku recesiju, ali da je ublažavanje vanrednih korona mjera od maja naovamo dovelo do brzog oporavka u industriji i nekim uslužnim sektorima, prenosi Rojters.

Napominje se da je oživljavanje privrede u poslednje vrijeme ipak malo izgubilo zamajac, ali da "njemačka ekonomija nastavlja rast, iako umjerenijim tempom".

Ekonomisti predviđaju da će najveća evropska ekonomija pokazati da se vratila na staze rasta u trećem kvartalu posle rekordnog pada od 9,7% u drugom tromjesečju usljed kolapsa privatne potrošnje, investicije i izvoza preduzeća.

Ministarstvo je navelo u izvještaju da je izvoz i dalje daleko ispod nivoa prije izbijanja koronavirusa, dok se industrijska proizvodnja vratila na gotovo 90% nivoa prije pandemije i nastavlja da raste, ali uz gubitak prvobitnog zamaha.

Ranije ovog mjeseca, njemačka vlada je revidirala naviše svoju ekonomsku prognozu za ovu godinu na pad od 5,8% u odnosu na prethodno predviđeni pada od 6,3%.

Ministarstvo takođe očekuje da će privremeno smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u okviru vladinog paketa ekonomskih posdticaja i isplata pomoći porodicama s djecom povećati domaću potražnju u drugoj polovini godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.