Izvor: Tanjug | Utorak, 15.09.2020.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nvidia kupuje proizvođača čipova od Softbanke za 40 mlrd USD

Ilustracija (Foto: franz12/shutterstock.com)
Američka tehnološka korporacija Nvidia kupiće od japanske Softbank Grupe firmu Arm, proizvođača čipova sa sjedištem u Velikoj Britaniji, za 40 mlrd USD, saopštile su u ponedeljak, 14. septembra, te dvije kompanije.

S ovom akvizicijom bi Arm, vitalni snabdijevač kompanije Apple i drugih kompanija u IT industriji, bio stavljen pod kontrolu samo jednog igrača, i vjerovatno će naići na negativnu reakciju regulatora i rivala prema Nvidiji, najvećoj američkoj kompaniji čipova po tržišnoj kapitalizaciji, prenosi Rojters.

Za Softbanku je ova prodaja predstavlja vrlo rani izlazak iz Arma, samo četiri godine nakon što je kupila tu tehnološku kompaniju za 32 mlrd USD.

Na takav potez su se rukovodioci Softbanke odlučili razočarani kretanjem cijena akcija ove grupacije, rekli su neimenovani izvori za Rojters. Akcije Softbanke su nakon objave ove vesti porasle za 10% na Tokijskoj berzi.

Nvidia će Softbanci isplatiti 21,5 mlrd USD u akcijama i 12 mlrd USD u gotovini, ukljčujucći još 2 mlrd USD prilikom potpisivanja ugovora.

S ovim sporazumom Softbanka i njen Vižen Fond, vrijedan 100 mlrd USD, koji ima 25% udjela u Aru, steći će vlasnički udio u Nvidiji u rasponu od 6,7 do 8,1%.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.