Izvor: Klix | Nedjelja, 13.09.2020.| 14:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ljekari iz Tuzle prvi u BiH budnim pacijentima operisali srce - Uz epiduralnu anesteziju izbjegli upotrebu respiratora

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli je u proteklim danima izveo tri operativna zahvata na otvorenom srcu kod pacijenata uz primjenu epiduralne anestezije. Riječ je o prvim zahvatima ove vrste koji su urađeni u Bosni i Hercegovini, pacijenti su sve vrijeme bili budni, a izbjegnuta je i upotreba respiratora.

Tuzlanski ljekari su novu metodu u Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju izveli uz superviziju kolega iz Albanije, a zbog primjene epiduralne anestezije pacijenti su sve vrijeme bili svjesni i komunikativni.

- Za naše pacijente i ovu vrstu visoke epiduralne analgezije i anestezije specifično je to što se primjenjuje antikoagulantna terapija, tako da su komplikacije u vrlo malim procentima i otprilike se popravak hematoma obavlja u jednom od tri i po hiljade slučajeva. Ova metoda sa sobom u postoperativnom periodu nosi i skraćeni boravak pacijenata u intenzivnoj njezi, a lišeni su i boli - kazala je Alisa Krdžalić, specijalistica anestezije i reanimacije.

Svi operisani kardiohirurški pacijenti sada su stabilnih vitalnih parametara, a zbog svojih komorbiditeta prilikom zahvata primjenom regionalne anestezije izbjegli su priključivanje na respirator.

- Zbog hroničnih plućnih bolesti, a prema različitim sistemima procjene, ovi pacijenti su imali veliki rizik postoperativnih respiratornih komplikacija. Zbog toga smo se odlučili za primjenu ove vrste anestezije, odnosno izbjegli smo opću anesteziju i primjenu mehaničke ventilacije - dodao je specijalista anestezije i reanimacije Adnan Behrem.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je ponosno istakao da je tim iz bolnice na čijem se čelu nalazi prvi u Bosni i Hercegovini primijenio spomenutu metodu.

- Posebno mi je drago da su u vrijeme pandemije koronavirusa Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju našle vremena i prostora za uvođenje nove operativne metode. Impozantno izgleda operativni zahvat koji se na otvorenom grudnom košu obavlja u trenutku kada je pacijent svjestan, dok se s njim komunicira i da nema bola. Nadam se da ćemo saradnju s kolegama iz Albanije nastaviti i u narednom periodu - istaknuo je Jusufović.

Transfer znanja koji je izvršen proteklih dana između stručnjaka iz Albanije i Bosne i Hercegovine bit će veoma značajan za ljekare u Tuzli koji će nastaviti obavljanje nove vrste operativnih zahvata. Povodom postignutog uspjeha u Tuzli su održana i stručna predavanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.