Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 13.09.2020.| 07:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH čeka odluku EU o kineskoj 5G tehnologiji - Kina pokreće globalnu inicijativu za sigurnost podataka

Ilustracija (Foto: TippaPatt/shutterstock.com)
Evropska unija će u narednom periodu raditi na povećanju bezbjednosti mreža koje će se uvoditi na osnovu 5G tehnologije, ali još nije donesena odluka da li će biti zabranjena ugradnja kineske telekomunikacione opreme.

Ovo pitanje važno je i za BiH, jer će evropski odgovor na ovu temu biti obaveza koju ćemo i mi morati implementirati u naše telekomunikacione sisteme, a treba imati u vidu da je Srbija sa SAD potpisala sporazum kojim se obavezuje na ugradnju pouzdanih 5G tehnologija.

U Evropskoj komisiji su Nezavisnim skrenuli pažnju na izvještaj Evropske revizorske službe objavljen u petak, u kojem se tvrdi da kineske investicije u 5G mrežu predstavljaju bezbjednosni rizik za EU. U izvještaju se kaže da su kineske investicije u posljednje dvije decenije imale pozitivan uticaj na evropsku ekonomiju i otvaranje radnih mjesta, ali da je veliki dio tih investicija uložen u strateške oblasti poput telekomunikacija.

- Revizori su označili posebne izazove koji stoje pred EU kako bi se reagovalo na vrijeme u preduzimanju mjera kada se radi o tehnologijama poput 5G mreže - ističe se u tom izvještaju.

Na stranici Evropske komisije se pozivaju na Strategiju uvođenja 5G mreže iz 2016. godine, u kojoj se ne spominju proizvođači iz bilo koje zemlje, već se samo uspostavljaju protokoli i standardi, govori o doznačavanju do 220 mlrd EUR godišnje za razvoj ove mreže i razvoj privatno-javnog partnerstva za realizaciju ovih rješenja. Ono o čemu se u EU sve više govori je bezbjednost mreže i onemogućavanje preuzimanja kontrole mreža od strane nedobronamjernih aktera. Naime, SAD predvode globalni napor da se zabrani ugradnja kineske 5G mreže zbog bojazni da će kineske vlasti kroz državna preduzeća nad kojima imaju kontrolu zloupotrebljavati podatke zemalja u kojima je oprema ugrađena.

Što se tiče EU, kako je za Nezavisne objasnio jedan sagovornik, svaka zemlja zasad donosi samostalno odluke o tome koje dobavljače želi angažovati. On kaže da, primjera radi, Francuska istiskuje kineske proizvođače, dok je Njemačka tu opreznija. Objasnio je i da se interna debata vodi o tome kako definisati ono što Amerikanci nazivaju "pouzdani dobavljači". Podsjećanja radi, Erik Nelson, ambasador SAD u BiH, je za Nezavisne prošlog petka izjavio da se taj termin odnosi na nekineske proizvođače.

Evropski sagovornik Nezavisnih, pak, kaže da bi EU željela da taj termin znači - proizvođači koji mogu garantovati da u sistemima neće biti postavljena tajna hardverska ili softverska oprema koju bi strani akter mogao zloupotrijebiti.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH za Nezavisne kažu da trenutno BiH nema strategiju u vezi s 5G mrežom te da se radi na tome.

- Ministarstvo će u narednom periodu preduzeti aktivnosti na strategiji uvođenja 5G mreže tj. obezbjeđivanju tehničkih i regulativnih preduslova za njeno uvođenje - rekli su Nezavisnim u ovom ministarstvu, podsjetivši da je BiH započela s uvođenjem 4G mreže u martu prošle godine donošenjem Odluke o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema.

Tom odlukom su, kako pojašnjavaju, dodijeljeni blokovi frekvencija za razvoj mobilnih širokopojasnih usluga na tehnološki neutralnoj osnovi. Termin tehnološki neutralna osnova znači da u sadašnjoj tehnologiji prema propisima BiH nisu postavljena ograničenja kada se radi o proizvođačima i dobavljačima opreme.

U Ambasadi Kine u BiH za Nezavisne kažu da su kineski zvaničnici prošlog utorka na simpozijumu globalnog digitalnog upravljanja najavili da Kina želi da predloži globalnu inicijativu za sigurnost podataka.

U inicijativi se, između ostalog, kaže da se Kina protivi korištenju informacionih tehnologija za narušavanje kritične infrastrukture drugih država ili krađu važnih podataka, kao i da se protivi zloupotrebi informacionih tehnologija za sprovođenje masovnog nadzora nad drugim državama.

- Ova inicijativa govori o predanosti Kine da se zaštiti globalna sigurnost podataka. Pozivamo vlade svih zemalja, kompanije i sve druge zainteresovane strane da podrže kinesku inicijativu i preuzmu svoju globalnu odgovornost u digitalnoj eri za saradnju od obostrane koristi i zajednički razvoj - ističu oni za Nezavisne. Što se tiče saradnje s BiH, kažu da se nadaju da će je nastaviti na obostranu korist.

- Digitalizacija predstavlja važnu oblast razvoja u BiH. Dugi niz godina kineske kompanije aktivno učestvuju u izgradnji te oblasti u BiH, doprinoseći njenom društveno-ekonomskom razvoju. Nadamo se da će dvije strane, pridržavajući se zlatnog principa zajedničkih konsultacija, zajedničkih doprinosa i ostvarivanja zajedničkih interesa nastaviti saradnju - kažu oni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.