NavMenu

EU traži od Londona odustajanje od zakona kojim krši sporazum o Bregzitu - Velika Britanija želi saradnju sa Sjevernom Irskom

Izvor: Beta Subota, 12.09.2020. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Tumisu/Pixabay)
Umjesto da se u petak, 11. septembra, približe trgovinskom sporazumu, Evropska unija i Velika Britanija su se oštro sukobile zbog planiranog britanskog zakona za koji EU kaže da bi predstavljao ozbiljno kršenje sporazuma o Bregzitu i uništio i ono malo povjerenja koje je ostalo između te dvije strane.

Blok od 27 država je upozorio London da do kraja septembra mora da povuče planirani zakon o svojoj trgovini sa Sjevernom Irskom, ili će se suočiti s pravnom borbom čak i prije završetka prelaznog perioda za izlazak Velike Britanije iz EU 31. decembra.

- Predloganjem tog zakona, Velika Britanija je ozbiljno narušila povjerenje Evropske unije. Sada je na britanskoj Vladi da ponovo uspostavi to povjerenje - rekao je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefćović.

On je to rekao u Londonu, i to gnevno - kažu izvori, poslije hitnog sastanka s britanskim ministrom za Bregzit, Majklom Govom.

Prije manje od godinu dana dvije strane su potpisale i ratifikovale sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, a ona sad priznaje da bi ga prekršila svojim predloženim Zakonom o unutrašnjem tržištu, koji bi umanjio nadzor EU nad trgovinom između Velike Britanije koja nije članica EU i Sjeverne Irske koja jeste.

To je posebno osjetljivo pitanje jer je jedina kopnenu granica između Velike Britanije i EU britanska granica sa Sjevernom Irskom.

Šefćović je upozorio da će EU, ako Velika Britanija do kraja septembra ne odustane od zakona koji planira, preduzeti pravne mjere jer "sporazum o razdruživanju (Bregzitu) sadrži niz mehanizama i pravnih lijekova za rješavanje kršenja pravnih obaveza u tom tekstu, i njih će Evropska unija iskoristiti bez ustručavanja".

Velika Britanija i EU su obavezale sporazumom o Bregzitu da neće biti carinske kontrole ili drugih prepreka između britanskog regiona Sjeverne Irske i Republike Irske, da ne bi, kako tvrdi London, bilo podjele među Ircima koji su poslije više decenija jedva obustavili oružanu borbu protiv britanske vlasti.

Šefćović je međutim rekao da EU "ne prihvata taj argument" - da je cilj budućeg zakona zaštita mira u Sjevernoj Irskoj, već smatra da bi taj propis bio "potpuno suprotan tome".

Rasprava o zakonu u britanskom parlamentu je zakazana za ponedjeljak.

SAD podržavaju EU

EU u najnovijem sporu s Londonom ima saveznika u Nensi Pelosi, predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa SAD. Ona je u četvrtak rekla da Velika Britanija neće imati šanse da postigne željeni trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, ako prekrši međunarodni ugovor s EU i ako podrije mirovni sporazum o Sjevernoj Irskoj.

- Kako misle da mogu da ne poštuju međunarodni sporazum? Šta su mislili? Nisu mislili na bilateralni trgovinski sporazum Velika Britanija SAD - rekla je Pelosi.

Uznemirenost mnogih političara i pravnika

Mnogi britanski političari i pravnici takođe su uznemireni, a najviši državni službenik u vladinom pravnom odjeljenju podnio je ostavku ove nedjelje, navodno zbog protivljenja predloženom zakonu.

Bivši konzervativni lider Majkl Hauard, pristalica Bregzita, rekao je da Vlada šteti britanskoj "reputaciji pristojnosti i poštovanja vladavine zakona".

- Kako možemo da zamjerimo Rusiji ili Kini ili Iranu kad njihovo ponašanje padne ispod međunarodno prihvaćenih standarda, ako tako oskudno poštujemo svoje ugovorne obaveze? - rekao je on u parlamentu.

Ekonomski izlazak iz EU 31. decembra

Velika Britanija je napustila političke strukture EU 31. januara, a ekonomsku će 31. decembra, kada se završi 11-mjesečni prelazni period. Dvije strane do tada pokušavaju da sklope novi trgovinski sporazum, ali razgovori su "zaglibili" oko pitanja koja uključuju prava ribolova u vodama Velike Britanije i pravila poštene konkurencije preduzeća.

Glavni pregovarači dviju strana, Dejvid Frost i Mišel Barnije, trebalo je da u četvrtak završe najnoviju rundu pregovora. Obje strane kažu da će se Velika Britanija, ukoliko ne bude postignut sporazum do sljedećeg mjeseca, 1. januara suočiti s ekonomski skupim i za nju štetnim izlaskom iz EU bez dogovora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.