Izvor: eKapija | Petak, 11.09.2020.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Besplatno savjetovanje o sertifikovanju proizvoda za EU tržište - Poziv firmama otvoren do 25. septembra

(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa INTERA Tehnološkim parkom i firmom iNAF implementira projekat pod nazivom EXPO-CERTinno – Podrška bh. kompanijama u internacionalizaciji, sertificikovanju i inovacijama.

Projekat EXPO-CERTinno sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka putem EU4Business projekta koji zajednički provode GIZ, UNDP i ILO, a u okviru Strategija lokalnog razvoja – Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Republike Njemačke (BMZ).

Cilj projekta EXPO-CERTinno je povećanje konkurentnosti bosanskohercegovačkih kompanija iz sektora metaloprerade i drvoprerade putem savjetodavne i tehničke pomoći kako bi, između ostalog, svoje proizvode uskladili sa regulatornim zahtjevima EU tržišta (EU direktive, CE označavanje i sl).

Usklađivanjem proizvoda koji su predmet ovih direktiva, bosanskohercegovački proizvodi dobijaju direktan i nesmetan pristup tržištima zemalja EU što će kompanijama stvoriti mogućnost povećanja izvoza i otvaranja novih radnih mjesta.

Jedan od glavnih projektnih aktivnosti se odnose na pomoć kompanijama u pripremi tehničke dokumentacije za proces sertificikovanja. S tim u vezi, VTK BiH raspisuje javni poziv kompanijama iz sektora metaloprerade i drvoprerade za pružanje besplatne savjetodavne usluge u usklađivanju proizvoda sa EU zahtjevima i CE označavanju.

Više detalja o pozivu na sajtu VTK BiH, a krajnji rok za dostavu prijava je 25. septembar.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.