NavMenu

BCX pokreće prvu kripto berzu u BiH 14. septembra

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.09.2020. 13:16
Komentari
Podeli

Prva kripto berza u BiH počeće da radi 14. septembra, u okviru BCX kripto mjenjačnice koja već dvije godine kontinuirano radi na razvoju tržišta digitalne imovine u BiH.

BCX kripto berza označava veliki korak naprijed ka stvaranju novog i sopstvenog tržišta digitalne imovine u BiH i regionu, koje nije zavisan od stranih berzi.

– BCX kripto berza prestavlja jedan veći nivo i sljedeću stepenicu u razvoju BCX platforme, a samim tim i kripto tržišta u Bosni i Hercegovini i regionu. Do sad je naša prva i jedini usluga bila BCX mjenjačnica koja je povezana i zavisi od svjetski poznatih kripto berzi. Sa ovom novom uslugom smo stvorili tehničke preduslove da razvijamo sopstveno tržište digitalne imovine u Bosni i Hercegovini i regiji, gdje ne bi smo zavisili od stranih berzi – kazao je Boris Majstorović, suosnivač i direktor BCX-a.

Za krajnjeg korisnika to znači da može da iznese svoju ponudu i potražnju, odnosno, cijenu po kojoj želi da kupi ili cijenu po kojoj želi da proda svoju digitalnu imovinu – kriptovalutu na BCX kripto berzi.

– Ono što je najbitnije za krajnjeg korisnika zbog manjih troškova koje ćemo imati, korisnici koji budu koristili BCX kripto berzu će imati manje provizije prilikom kupovine i prodaje digitalne imovine u odnosu na provizije BCX mjenjačnice – istakao je Majstorović.

Kako će funkcionisati prva kripto berza?

Berza omogućava korisnicima da iznesu ponudu i potražnju, odnosno, cijenu po kojoj žele da kupe ili prodaju kriptovalute. Korisnik koji nudi određenu kriptovalutu iznosi svoju cijenu po kojoj prodaje, dok se sa druge strane nalazi korisnik koji želi da kupi.


Kojim kriptovalutama ćete moći trgovati na kripto berzi?

Prvi par koji će biti ponuđen je BTC (Bitcoin) – BAM (Konvertibilna marka). Svakih 14 dana će izlaziti novi par, o čemu će korisnici na vrijeme biti obaviješteni putem BCX blockchain platforme koja predstavlja sigurno i pouzdano okruženje za sve koji žele da trguju digitalnom imovinom u BiH.

U promotivnom periodu od mjesec dana provizija za sve kupovne naloge biće 1%, a za prodajne naloge 2% po realizaciji transakcije. Više informacije možete pronaći na zvaničnoj veb stranici na www.bcx.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.05.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Smjena na čelu BH Telecoma zbog sukoba interesa? - Raspisan konkurs za novog generalnog direktora

Poslije najnovije saglasnosti Vlade FBiH za nova imenovanja članova Nadzornog odbora Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo, o čemu je pisala i eKapija, danas je na sajtu BH Telecoma Sarajevo raspisan i javni konkurs za izbor i imenovanje generalnog direktora. Kako se može vidjeti na zvaničnoj stranici Telecoma, zainteresovani za ovu poziciju mogu se prijaviti na konkurs u roku od 14 dana od današnje objave. Podsjećamo, funkciju v.d.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.