Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.09.2020.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SERDA objavila poziv seoskim domaćinstvima za dodjelu solarnih sistema

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SSokolov/shutterstock.com)
Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA objavila je na svom sajtu Javni poziv seoskim domaćinstvima katunskih naselja za dodjelu solarnih sistema radi pružanja turističkih usluga.

Cilj javnog poziva je odabrati 30 seoskih domaćinstava u katunskim naseljima u BiH na lokalitetima Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigošćanske staje, kojima će biti dodijeljeni solarni sistemi čime bi se unaprijedili uslovi za život, poljoprivrednu proizvodnju i pružanje turističkih usluga u katunima.

Regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije provodi projekat pod nazivom "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska Unija, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekat za cilj ima unapređenje kvaliteta i diverzifikaciju turističke ponude bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja BiH i Crne Gore.

Ukupna vrijednosti projekta je 466.530 EUR (912.244 KM) od čega EU finansira 85%, tj. 396.518 EUR (775.523 KM), dok ostatak sufinansiraju projektni partneri.

Kao jedna od mjera jačanja turističke infrastrukture u okviru projekta, predviđena je podrška katunskim naseljima kroz dodjelu solarnih sistema seoskim domaćinstvima.

Rok za dostavljanje prijava je 15. septembar 2020. godine.

Više detalja o samom pozivu i prijavi pogledajte na zvaničnoj stranici agencije SERDA.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.