NavMenu

Uskoro sporazum najveće izraelske banke sa Emiratima

Izvor: Beta/AP Četvrtak, 10.09.2020. 09:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)Ilustracija
Najveća izraelska banka očekuje da uskoro sklopi prve sporazume sa kreditorima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), najavio je njen izvršni direktor Dov Kotler posle jučerašnjeg sastanka sa biznis liderima Emirata.

To je najnoviji rezultat sporazuma o normalizaciji odnosa dvije zemlje koji se smatra istorijskim, a kojem su posredovale SAD.

Kotler koji je na čelu banke Hapoalim i predvodi izraelsku privrednu delegaciju u poseti UAE ove nedelje rekao je AP-u da će finansijski sporazumi uslijediti posle potpisivanja dokumenta o normalizaciji odnosa na ceremoniji u Bijeloj kući 15. septembra.

Posjeti privredne delegacije prethodio je dolazak visokih zvaničnika SAD i Izraela koji su doputovali u prvom komercijalnom putničkom avionu iz Tel Aviva u Dubai i postigli razumijevanje sa kolegama iz Emirata o trgovini, tehnologiji i investiranju, između ostalog.

Kotler je rekao da banka Hapoalim pregovara o partnerstvu sa tri najveće banke u UAE ali nije pomenuo njihove nazive, niti rok za sporazume.

Posle čitavih godina tajne trgovine koja prevazilazi milijardu dolara godišnje, Emirati, bogati naftom i Izrael koji trguje dijamantima, a poznat je po farmaceutskim i start-ap kompanijama su voljni da te veze objave.

UAE koji čini sedam emirata je zainteresovan za izraelske investicije i putovanja pogotovo u vrijeme pandemije korona virusa kada je smanjena potražnja za naftom i turizam bilježi zastoj. Ta zemlja se nada da privuče izraelske preduzetnike i kupovini luksuznih stanova u Dubaiju.


U očekivanju izraelskih posjetilaca Odeljenje za kulturu i turizam je zatražilo da svi hoteli pripremaju hranu koja će imati košer sertifikat odnosno biti pripremljena po jevrejskom dijetalnim propisima.

Kotler je rekao da su niski porezi i nedostatak poreza na prihod interesantni za izraelske biznismene. On je međutim upozorio da je potrebno izgraditi povjerenje između naroda prije biznis buma.

Palestinci se oštro protive sporazumu Emirata i Izraela jer podriva arapski konsenzus da priznanju Izraela moraju da prethode koncesije u mirovnim pregovorima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.