NavMenu

Prvi muzički dokumentarni film o kultnim Indexima u produkciji BHRT-a

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.09.2020. 15:01
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Screenshot)
Autorsko-rediteljski dvojac Dokomentarno-savremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima. Ovo je prvi muzički dokumentarac o popularnoj grupi, a biće premijerno prikazan krajem septembra na zeničkom festivalu muzičkih dokumentaraca ''dokuMfest''.

Dokumentarni film Indexi traje 180 minuta i obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, osim članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni muzički novinari iz regiona.

Za dokumentarac su korštene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i drugi podaci koji ovaj dokumentarac čini do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović radio je masterizaciju zvuka.

Moža jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda - famozna pjesma Izvor. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo Izvor otkrivaju u svom dokumentarcu.

Snimljeno je više od pedeset sati materijala, te brojne sekvence koje nisu uvrštene u dokumentarni film. S tim u vezi iz Dokomentarno-savremenog programa BHT1 najvljuju da će sav snimljeni materijal o Indexima biti iskorišten i prikazan u pet polusatnih epizoda. Gledatelji će serijal o Indexima moći pogledati u programu BHT1 tokom naredne godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.