Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.09.2020.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sistem daljinskog grijanja na biomasu sa kogeneracijom vrijedan 15,2 mil KM

Sokolac
Sokolac (Foto: Opština Sokolac)
U oblasti energetske efikasnosti planirana je realizacija projekta rekonstrukcije i proširenja mreže daljinskog grijanja i instalacija kogenerativnog postrojenja i vršnog kotla na biomasu.

Cilj projekta je postizanje održivosti sistema daljinskog grijanja kroz povećanje konzuma, smanjenje gubitaka i uspostavljanje proizvodnje električne energije, te osiguranje zadovoljstva korisnika kroz zadovoljenje termalnog komfora u priključenim objektima.

U oktobru 2015. godine konzorcijum CMS Reich-Rohrwig Hainz, CETEOR Sarajevo i GreenMax Capital Advisor su radili Studiju opravdanosti sistema daljinskog grijanja na biomasu sa kogeneracijom.

U pripremi je drugi Javni poziv koji će objaviti Opština Sokolac, a koji po okončanju tenderske procedure ima za cilj sklapanje Ugovora o javno privatnom partnerstvu (JPP) za snabdijevanje toplotom sistema daljinskog grijanja na Sokocu.

Projekat uključuje instalaciju i održavanje kogeneracionog postrojenja na biomasu, proširenje, obnovu i održavanje sistema daljinskog grijanja kako bi se obezbjedio održiv sistem daljinskog grijanja na bazi biomase na području Opštine Sokolac, a bio bi realizovan po principu JPP.

Evropska unija posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) finansirala je izradu projektne dokumentacije za ovaj projekat. Projekat je dobio podršku svih resornih ministarstava i Vlade Republike Srpske koja je 30. decembra 2015. godine, na 55. sjednici dala saglasnost za realizaciju projekta.

(Foto: Mors/shutterstock.com)
Prema Studiji riječ je o kogenerativnom postrojenju na biomasu sa tehnologijom organskog Rankinovog ciklusa kapaciteta proizvodnje električne energije od 1 MW i toplotnog kapaciteta od 4,1 MW. Proizvodnja električne energije će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu, i ostvariti prihod od 1.930.000 KM na godišnjem nivou. Procijenjena vrijednost projekta je 15.200.000 КМ.

Kada je u pitanju faza eksploatacije, u organizacionom smislu privatni partner će upravljati cjelokupnim sistemom (kotlovnica i mreža daljinskog grijanja) za vrijeme trajanja ugovora. Privatni partner će vršiti održavanje sistema i direktnu naplatu prihoda po osnovu prodaje električne energije.

Javni partner (Opština ili onaj koga Opština ovlasti) će vršiti naplatu usluge grijanja od svih korisnika. Od naplaćenih sredstava, javni partner će plaćati privatnom partneru ugovoreni godišnji iznos.

Krajnji cilj projekta je obezbijediti bolje uslove boravka i rada korisnika daljinskog grijanja, kako postojećih tako i novih, koji će biti obuhvaćeni sistemom daljinskog grijanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE