NavMenu

Kadrove je nemoguće obučiti na daljinu - Kako se za pola godine pokazao rad od kuće?

Izvor: Politika Četvrtak, 10.09.2020. 07:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: KieferPix/shutterstock.com)Ilustracija
Prije pola godine zaposleni u mnogim kompanijama isključili su svjetlo u svojim kancelarijama i uradili nešto nevjerovatno: završavali su svoje poslove od kuće, i to bez greške. Šefovi su ostali bez riječi koliko dobro su njihovi radnici radili na daljinu, i to često žonglirajući poslodavcem, brigom o djeci, spremanjem obroka i obavljanjem drugih kućnih poslova. Facebook i Twitter bile su prve kompanije koje su najavile da će trajno prihvatiti rad na daljinu, a neke su imale ideju i da trajno napuste svoje kancelarije.

Ali šest mjeseci pošto je pandemija preoblikovala poslovanja mnogih kompanija, eksperiment nazvan "rad od kuće" pokazao je svoje pukotine: poslodavci priznaju da se događa da projekti probiju zadate rokove, da je gotovo nemoguće na daljinu sprovesti obuku kadrova, kolege se međusobno otuđuju, a novozaposleni teže poistovjećuju sa firmom u kojoj su nedavno počeli da rade. Jedan od možda najvećih problema na koje ukazuju zaposleni u takozvanim ljudskim resursima jeste sporiji napredak mlađih radnika – virus korona je odaljio mlade kolega od onih sa dužim radnim stažom.

– Poslodavci koji su analizirali rezultate rada na daljinu, a koje sam anketirao, kažu da su prva dva mjeseca zaista bila odlična. Na prvi mah se učinilo da su radnici produktivniji kada rade od kuće, ali onda se dosta toga promijenilo. Zaboravljamo da je tada bio policijski čas i da su zbog toga ljudi više vremena provodili kod kuće. Takođe, mnogi su se u strahu od nove bolesti posvetili radu, a produktivnost vođena strahom ipak nije dugog daha. Popuštanjem mjera opadali su i rezultati rada – pojašnjava za Politiku Marko Radenković, osnivač beogradske kompanije koja firmama i pojedincima iznajmljuje radni prostor.

Eksperiment "rad na daljinu" neće otjerati u istoriju kancelarije. Mnogi zaposleni, smatra naš sagovornik, nemaju uslove kako bi topli porodični dom pretvorili u plodonosan radni prostor. Tako su se poslodavci vrlo često susretali i sa problemima da njihovi zaposleni jednostavno nemaju uslova za rad od kuće. Recimo, imaju djecu ili nemaju dovoljno prostora kako bi se fizički odvojili od ukućana... Čak ni inovativne kompanije se neće odreći svojih kancelarija, jer i one moraju se bave administrativnim poslovima, u koje spadaju i brojne povjerljive informacije.

– Mnogi su shvatili ne samo da je pogrešno već i da je nemoguće rukovoditi se kapitalističkim principom – smanjivati troškove gdje god može da se uštedi i tako zatvarati kancelarije. Sada ispituju svoje modele poslovanja. Recimo, sarađivali smo sa korporacijama koje su bile vrlo sumnjičave kada je riječ o radu na daljinu, pa su shvatile da to ipak nije neizvodljivo. Neke od njih imaju ideju da u toku jednog mjeseca odrede broj fleksibilnih dana tokom kojih zaposleni mogu da rade i van prostorija firme. Međutim, oni koji su s ovim pitanjem u vezi pripadali liberalnijoj struji ne misle da će rad na daljinu biti dugoročno rješenje. Kao razlog najčešće navode to da je ljudima neophodna društvena interakcija – dodaje Marko Radenković.


Tako kompanije sada sve češće razmišljaju o hibridnoj budućnosti koja će podrazumijevati sjedenje na dvije stolice – na onoj u kancelariji i na onoj kod kuće. Iako je korona značajno izmijenila svijest poslodavaca, malo je vjerovatno da će nove radnike na nekoj od platformi za sastanke obučavati kako da vode poslovne knjige ili da potpisuju ugovore. Radnih prostorija se izgleda neće odreći čak ni one profesije čiji je učinak najvidljiviji u novim medijima.

Za Marinu Stanić, izvršnu direktorku jedne marketinške agencije, virus korona je potvrdio da se PR zaista može raditi sa bilo koje tačke na planeti".

– Gotov da nema razlike da li se radi od kuće ili kancelarije. Ali je ipak timski rad najbolji, jer je razmjena ideja efikasnija i kvalitetnija, a lakša je i svakodnevna komunikacija između članova različitih timova. Epidemiološka situacija nas je podstakla da razmišljamo drugačije i da naše poslovanje prilagodimo novonastalim okolnostima – tako se svi razgovori sa klijentima se odvijaju onlajn, pa se čak i organizacije događaja tako odvijaju – pojašnjava Marina Stanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.