Izvor: Tanjug | Srijeda, 09.09.2020.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

SAD priprema zabranu uvoza kineskog pamuka i paradajza

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Američka uprava za carine i zaštitu granica (CBP) pripremila je naredbu o blokiranju uvoza proizvoda od pamuka i paradajza iz kineske zapadne provincije Sinđijang, zbog optužbi za prisilni rad, mada je zvanična objava te mjere odložena, javlja Rojters.

Saopštenje američke administracije o toj zabrani, koje se očekivalo u utorak, pomjereno je za kasnije ove nedjelje zbog "problema u rasporedu", rekao je portparol CBP-a.

Zabrana uvoza pamuka i paradajza zbog navodne zloupotrebe prisilnog rada u Sinđangu bio bi potez bez presedana ove uprave, koji će vjerovatno raspiriti napetosti između dvije najveće ekonomije svijeta, ocijenjuje britanska agencija.

"Naredba o zadržavanju isporuka" dozvoljava CBP-u da zaustavlja pošiljke na osnovu sumnje u umješanost u prisilni rad na bazi američkih propisa o borbi protiv trgovine ljudima, dječijeg rada i drugih kršenja ljudskih prava.

Administracija predsjednika Donalda Trampa pojačava pritisak na Kinu zbog navodnog kršenja ljudskih prava ujgurskih muslimana u Sinđijangu.

Ujedinjene nacije kažu, pozivajući se na vjerodostojne izvještaje, da se tamo u kampovima drži na prisilnom radu milion muslimana.

Kina negira bilo kakvo maltretiranje Ujgura, navodeći da su ti kampovi centri za stručno osposobljavanje koje je potrebno za borbu protiv ekstremizma.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu je ocijenio danas najavljene naredbe CBP-a kao izgovor za ugnjetavanje kineskih firmi.

- Mislim da SAD uopšte ne brinu o ljudskim pravima. Koriste ovo samo kao izgovor za ugnjetavanje kineskih kompanija, destabilizaciju Sinđijanga i klevetanje kineske politike Sinđijanga - izjavio je Džao Liđijan na dnevnom brifingu za medije.

Dodao je da će Kina preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti legitimna prava i interese svojih kompanija.

Zvaničnica CBP-a, Brenda Smit, izjavila je za Rojters da će zabrana uvoza pokriti čitav lanac snabdijevanja pamukom, od prediva do tekstila i odjeće, kao i paradajz, paradajz-pastu i druge izvozne proizvode iz tog regiona.

Ove zabrane bi mogle da imaju dalekosežne posljedice za američke maloprodavce i proizvođače odjeće, kao i za proizvođače hrane.

Kina proizvodi oko jedne petine svjetskog pamuka, uglavnom u Sinđijangu. Takođe je najveći svjetski uvoznik vlakana, koje uvozi i iz SAD.

Cijena fjučersa za pamuk na robnoj berzi u Džengdžou je pala danas 4,5%, na 12.365 juana (1.804,90 USD) po toni, mada je pad uglavnom bio podstaknut širim makroekonomskim faktorima, izjavio je Džang Lei, analitičar u kompaniji Džongjuan Fjučers.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.