NavMenu

SAD priprema zabranu uvoza kineskog pamuka i paradajza

Izvor: Tanjug Srijeda, 09.09.2020. 15:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Američka uprava za carine i zaštitu granica (CBP) pripremila je naredbu o blokiranju uvoza proizvoda od pamuka i paradajza iz kineske zapadne provincije Sinđijang, zbog optužbi za prisilni rad, mada je zvanična objava te mjere odložena, javlja Rojters.

Saopštenje američke administracije o toj zabrani, koje se očekivalo u utorak, pomjereno je za kasnije ove nedjelje zbog "problema u rasporedu", rekao je portparol CBP-a.

Zabrana uvoza pamuka i paradajza zbog navodne zloupotrebe prisilnog rada u Sinđangu bio bi potez bez presedana ove uprave, koji će vjerovatno raspiriti napetosti između dvije najveće ekonomije svijeta, ocijenjuje britanska agencija.

"Naredba o zadržavanju isporuka" dozvoljava CBP-u da zaustavlja pošiljke na osnovu sumnje u umješanost u prisilni rad na bazi američkih propisa o borbi protiv trgovine ljudima, dječijeg rada i drugih kršenja ljudskih prava.

Administracija predsjednika Donalda Trampa pojačava pritisak na Kinu zbog navodnog kršenja ljudskih prava ujgurskih muslimana u Sinđijangu.

Ujedinjene nacije kažu, pozivajući se na vjerodostojne izvještaje, da se tamo u kampovima drži na prisilnom radu milion muslimana.

Kina negira bilo kakvo maltretiranje Ujgura, navodeći da su ti kampovi centri za stručno osposobljavanje koje je potrebno za borbu protiv ekstremizma.

Portparol ministarstva spoljnih poslova u Pekingu je ocijenio danas najavljene naredbe CBP-a kao izgovor za ugnjetavanje kineskih firmi.

- Mislim da SAD uopšte ne brinu o ljudskim pravima. Koriste ovo samo kao izgovor za ugnjetavanje kineskih kompanija, destabilizaciju Sinđijanga i klevetanje kineske politike Sinđijanga - izjavio je Džao Liđijan na dnevnom brifingu za medije.

Dodao je da će Kina preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti legitimna prava i interese svojih kompanija.

Zvaničnica CBP-a, Brenda Smit, izjavila je za Rojters da će zabrana uvoza pokriti čitav lanac snabdijevanja pamukom, od prediva do tekstila i odjeće, kao i paradajz, paradajz-pastu i druge izvozne proizvode iz tog regiona.

Ove zabrane bi mogle da imaju dalekosežne posljedice za američke maloprodavce i proizvođače odjeće, kao i za proizvođače hrane.

Kina proizvodi oko jedne petine svjetskog pamuka, uglavnom u Sinđijangu. Takođe je najveći svjetski uvoznik vlakana, koje uvozi i iz SAD.

Cijena fjučersa za pamuk na robnoj berzi u Džengdžou je pala danas 4,5%, na 12.365 juana (1.804,90 USD) po toni, mada je pad uglavnom bio podstaknut širim makroekonomskim faktorima, izjavio je Džang Lei, analitičar u kompaniji Džongjuan Fjučers.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.