Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.09.2020.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savremeni sportski kompleks sa teniskim terenima i bazenima

Projektno rješenje sportskog kompleksa Sokolac
Projektno rješenje sportskog kompleksa Sokolac (Foto: Opština Sokolac)
Na prostoru površine oko 7,5 ha planirana je izgradnja Sportsko-rekreativnog centra Opštine Sokolac, osmišljen tako da zadovolji potrebe za sportom i rekreacijom stanovništva opštine Sokolac, ali i pripadajuće regije.

- Unutar površine od 7,5 ha, nalazi se već izgrađen stadion. Osim stadiona, već su u funkciji i dva igrališta: malo igralište – tvrda podloga (beton) i pomoćno fudbalsko travnato igralište. Van ove površine, ali uz samu zapadnu granicu kompleksa, nalazi se i postojeća univerzalna sportska dvorana sa svojim parkingom, kao i pripadajuća kotlovnica, ali koja će u letnjem periodu služiti potrebama projektovanog bazenskog kompleksa – ističe se u projektnom rješenju firme Getris iz Banjaluke.

Osim postojećih objekata, sportsko-rekreativni centar dobiće i nove.

Na sjevernoj strani lokacije to su četiri teniska terena – zemljana podloga – šljaka i jedna veća univerzalna površina – betonska podloga, na kojoj će osim tenisa moći da se igraju i neki drugi sportovi, a koja će imati i mogućnost zatvaranja.

Novoizgrađeni teniski tereni
Novoizgrađeni teniski tereni (Foto: Opština Sokolac)
Uz teniske terene predviđena je izgradnja zatvorenog objekta u kome bi bile smještene garderobe i sanitarije, ali i ugostiteljski sadržaj, sve u funkciji pomenutih teniskih terena, dok bi ugostiteljski sadržaj bio dostupan i za ostale goste, pratioce i sl. Ovaj objekat bi bio spratnosti P (u jednom dijelu) i P+1 (u drugom dijelu) i ukupne površine cca 700 m2 neto. Tokom 2019. godini izgrađena su dva teniska terena.

Osim ovog objekta, sa jugozapadne strane zone u kojoj se predviđaju sportski tereni, planiran je još jedan zatvoreni objekat kao multifunkcionalni prostor koji bi osim ugostiteljskog sadržaja bio pogodan i za organizovanje različitih okupljanja, izložbi i sl. Spratnost ovog objekta bi takođe bila P+1 i bio bi ukupne površine cca 350 m2 neto.

Značaj dio sportsko-rekreacionog kompleksa će činiti otvoreno plivalište, koje je locirano zapadno od postojećeg stadiona. U sklopu otvorenog plivališta predviđena je izgradnja tri otvorena bazena.

Pomenute bazene prate neophodni sadržaji kao što su: grupne garderobe, garderobe sa pojedinačnim kabinama za presvlačenje, sanitarije za muškarce i žene, tuševi za obavezno tuširanje prije ulaska u bazene i sl. Oko bazena je slobodan prostor popločan protivkliznim betonskim pločama, koji se koristi kao sunčalište. Sunčalište je prošireno i na formiranim terasama južno i zapadno od bazena.

Projektno rješenje kompleksa predviđa i centralno postavljenu univerzalnu sportsku površinu kružnog oblika, dijametra 47m. Ova površina se zimi može koristiti kao klizalište, a van tog perioda kao scena, okupljalište, igralište (bilo koji sport – univerzalna površina 40x20m).

(Foto: Opština Sokolac)
- Na sjeveroistočnoj strani lokacije je predviđen jedan veći ozelenjeni – parkovski ambijent, mesto za odmor. To je zona koja je u padu prema istoku i sa lijepim pogledom na cijeli kompleks. Ova zona ispresjecana je sa pješačkim stazamana kojima su predviđeni platoi za odmor i igru. Osim ove zone, cijeli kompleks između sportskih površina biće ozelenjen i povezan stazama uz koje će biti postavljene klupe na adekvatnim lokacijama – navedeno je projektnoj dokumentaciji.

Osim pješačkih staza, cijeli kompleks je dostupan za protivpožarna i snabdjevačka vozila, a parking prostori su locirani obodno uz kompleks, kao i jugoistočnoj zoni – jedan veći parking prostor.

Pješačke staze će biti obrađene na način da istovremeno budu džoging staze, tj. da ih koriste rekreativci. Ideja kompleksa je da osim korisnika sportskih sadržaja, privuče i ostale kategorije koje će biti više orijentisane ka šetnji i odmoru (penzioneri, roditelji sa malom djecom i sl.) i zato će na slobodnim površinama, a uz pješačke saobraćajnice biti locirana mini-igrališta, fontane, grupacije za sjedenje i sl.

Osim adekvatnog parternog uređenja, cijeli kompleks će biti opskrbljen odgovarajućom infrastrukturom – javna rasvjeta, ozvučenje, Wi-Fi i sl.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE