Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 09.09.2020.| 13:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće nova serija medijskih projekata EK - Javnim emiterima na zapadnom Balkanu 1,5 mil EUR za unapređenje rada

(Foto: DmitriMaruta/shutterstock.com)
Evropska komisija započinje novu seriju medijskih projekata, jer je nedavno odobren dvogodišnji program podrške javnim operaterima na zapadnom Balkanu, a uskoro se očekuje i nastavak tehničke podrške nezavisnim i profesionalnim medijima u cijelom regionu, rečeno je Nezavisnim u Evropskoj komisiji.

Naime, kako je pojašnjeno, što se tiče javnih operatera, cilj je ojačati nezavisnost i osposobljenost javnih operatera da tačno i objektivno, bez političke pristrasnosti obavještavaju javnost o svim događajima koji su u interesu javnosti.

U Delegaciji EU u Sarajevu su pojasnili Nezavisnim da je BiH jedna od zemalja u regionu koja će biti korisnica programa tehničke pomoći Evropske komisije za medije javnog servisa na zapadnom Balkanu.

- Program uključuje javne emitere i druge relevantne aktere, kao što su parlamentarni odbori zaduženi za pitanja medija, regulatorna tijela te upravna tijela javnih servisa. Od ovog mjeseca jedna od aktivnosti ovog programa je pružanje ekspertize i pomoći pri optimizaciji operacija usljed nepovoljne ekonomske situacije izazvane posljedicama pandemije kovid-19 - pojasnili su oni.

Kako su naveli, paralelno s tim, Program za civilno društvo i medije za 2020. nastaviće sveobuhvatnu podršku medijima kao sektoru industrije u okviru IPA II, fokusirajući se na tehničku i podršku nezavisnim medijima u poboljšanju komunikacije s javnošću i ekonomske održivosti.

- EU će i dalje podržavati novinare i medijske radnike u BiH u važnom poslu koji obavljaju, uključujući finansijske instrumente, ali je ključno da vlasti u BiH učine više na kreiranju povoljnog okruženja za slobodu medija na putu zemlje ka EU - naglasili su oni.

Što se tiče programa javnih emitera, projekt je vrijedan 1,5 mil EUR, a uz Evropsku komisiju, biće implementiran s partnerima koji uključuju Evropsku uniju emitera, Evropsku novinarsku federaciju, Međunarodnu novinarsku federaciju, Evroviziju, BIRN i austrijski javni emiter ORF.

Uključeni su javni emiteri iz BiH, Albanije, Pokrajine Kosovo, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, a kako je naglašeno, ovaj projekat će se nasloniti na prethodni projekat.

- Implementiraće se regionalni zajednički principi o prihodima i upravljanju s poboljšanim smjernicama za uredništvo i u odnosu na najbolje prakse u proizvodnji programa, koja je usvojena od strane svih uključenih strana - navedeno je na stranici Evropske komisije.

Program je podijeljen na devet oblasti, koje se odnose na finansiranje, upravljanje, reforme menadžmenta, ispitivanje javnog mnjenja, uredničke standarde, integrisane redakcije, program za djecu i omladinu, istraživačko novinarstvo i arhivu. Kao i u Programu za civilno društvo i medije za 2020. godinu, poseban akcent će biti stavljen na informisanje u oblasti kovida i izazova s kojima su javni emiteri suočeni. Johan Zatler, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU, je pokrenuo i projekt "Zajedno smo Evropa", koji je namijenjen edukaciji i upoznavanju novinara redakcija u BiH s navodima iz Mišljenja Evropske komisije o kandidaturi BiH i 14 ključnih preporuka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.