Izvor: eKapija | Utorak, 22.09.2020.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgradnja multifunkcionalne Gradske kuće u neoklasičnom stilu (FOTO)

(Foto: opstinasokolac.net)
Već duže vrijeme postoji zamisao izgradnje Gradske kuće Sokolac koja bi objedinila rad niza ustanova.

Idejno rješenje arhitekte Novice Motike iz studija Motika iz Zvornika predviđa objekat korisne površine 2.300 m2 smješten na trgu ukupne površine od 6.150 m2 sa uređenim zelenim površinama, modernom rasvjetom, šetalištem. Trgom će dominirati spomenik partijarha Pavla visine osam metara.

Lokacija na kojoj bi bio smješten objekat je u sokolačkoj glavnoj ulici, Ulici Cara Lazara, na platou na kojem su se nekada nalazili hotel Romanija i bivša Policijska stanica, preko puta Spomenika srpskih boraca i zgrade današnje lokalne uprave, a u neposrednoj blizini Parka boraca Romanije.

- Pri oblikovanju zgrade arhitekta je vodio računa o karakteru i namjeni same građevine koja mora ravnopravno s karakterom sadržaja nositi težinu istorijskih znamenja kao ime i prezime objekta. Arhitekta je pristupio neoklasicizmu, arhitektonskom pravcu koji s pravom nosi temelj arhitekture i oblikovanja života. Jer oblikovanje arhiteture u prostoru je oblikovanje psihologije svakog čovjeka – ističe se u projektnom rješenju arhitektonskog studija Motika.

- Da li će moderna arhitektura pričati ravnomjerno i ravnopravno sa dušom objekta (sadržajem), da li će opravdano moderna arhitektura nositi ime gradske kuće sa trgom patrijarha Pavla i cjelokupnim sadržajem, zapravo to je odgovor zašto sam pošao stilom koji kroz istoriju i vrijeme koje je prošlo i koje dolazi ima i imat će sve veći značaj. Sokolac je mjesto istočne kapije Republike Srpske, kako bi se učinio značajan preokret u svakom pogledu života na ovom prostoru potreban je jedan apastraktan sadržaj, a ovo je put koji ide ka tome.

Fasada objekta je u stilu neoklasicizma, grandioznih dimenzija, simetričnih oblika, sa dominantnim kolonadama koje akcentuju centralni dio ulaza u objekat, dok će u unutrašnjosti biti uređen prema najsavremenijim standardima, visokoenergetski efikasan, uz maksimalnu uštedu troškova.

Osim lokalne uprave u Gradskoj kući bio bi smješten muzej u kome bi bilo predstavljeno bogatstvo kulturnih slojeva iz različitih istorijskih i praistorijskih perioda Glasinca i Romanije.

Brojne iskopine iz perioda paleolita, zatim iz bronzanog i željeznog doba, stećci, nekropole i bunari, od kojih su neki i pod zaštitom UNESKO-a potvrđuju da je ovaj prostor bio gusto naseljen još u davna vremena. Iako su mnoge dragocjenosti ovoga kraja rasute po muzejima u Austriji i BiH, u muzeju u Sokocu bilo bi pohranjeni sačuvani nalazi pronađeni u samom gradu i uopšte na Glasincu.

U novoizgrađeni objekat bila bi premještena i spomen-soba u kojoj se čuva uspomena na pale borce sa ovog područja u poslednjem odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Spomen – soba bila bi svojevrsna poveznica i sa Srpskim vojničkim spomen-grobljem Mali Zejtinlik koje se nalazi na obodu grada. U Malom Zejtinliku u čijem središtu se nalazi Crkva Svete Petke i Spomen krst sahranjeno je više od 1.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Takođe, dio planiranog objekta bio bi izdvojen za Narodnu biblioteku, ustanovu koja je u Sokocu osnovana još 1926. godine i čiji fond broji više od 26.000 stručno obrađenih bibliotečkih jedinica.

S obzirom na to da je u požaru 2011. godine stradao objekat sokolačke Ustanove za kulturu Pero Kosorić, pod krovom Gradske kuće nalazila bi se i multifunkcionalna sala sa 250 mjesta namijenjena za pozorišne predstave, filmske projekcije i druge kulturne sadržaje.

Izgradnjom jednog ovakvog monumentalnog zdanja istorijske vrijednosti Sokolac bi se pozicionirao kao istočna kapija grada, afirmišući i podstičući napredak u oblasti urbanizma, poboljšanja infrastrukture i graditeljske djelatnosti. Za ovaj projekat, čija je procijenjena vrijednost 6.892.470 KM, opštinske vlasti vode razgovore sa potencijalnim donatorima i sponzorima, a očekuju da se u realizaciju uključe i republički organi, dok bi gradnja trajala nekoliko godina.

Fotogalerija
Gradska kuća Sokolac

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.