NavMenu

Banjaluka-grad budućnosti - MUP RS razvija sistem za prepoznavanje nevezanih pojaseva i upotrebe mobilnih telefona u vožnji

Izvor: eKapija+ Srijeda, 09.09.2020. 12:08
Komentari
Podeli
Na nedavno završenom konkursu Grada Banjaluke i UNDP-a povodom kreiranja rješenja za projekat "Banjaluka-grad budućnosti" pristiglo je 58 prijava, a izabrano je deset za implementaciju u narednom periodu.

Ovim projektom, kako je i ranije najavljivano iz Uprave Grada Banjaluka, želi se krenuti dalje u primjeni rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje, u cilju da Banjaluka postane "pametni grad" i time olaška svakodnevni život građana, a indirektno privuče nove investicije.

Među 10 rješenja koje je gradska uprava usvojila je i rješenje Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Kako su eKapiji pojasnili iz tog ministarstva, cilj njihovog projekta je da se korištenjem tehnologija "No Seat Belt Detection" i "Detection of Use of Cellphone While Driving" baziranih na vještačkoj inteligenciji i "deep learning tehnologiji", prevashodno preventivno djeluje na svijest građana, da postanu svjesni svoje odgovornosti, te se na taj način smanji broj žrtava saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture.

Na lokaciji u banjalučkom naselju Lazarevu 1 bi se postavila pametna kamera, radar i LED displej.

- Instalacija pametne kamere se vrši iznad puta na minimalno dozvoljenoj visini, na sredini saobraćajnih traka koje se nadziru, radi veće tačnosti. Кamera ima ugrađenu analitiku za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka, detekciju nekorištenja sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnog telefona u vožnji. Integrisana analitika podrazumijeva da kamera može raditi potpuno samostalno, odnosno da sistem ne zavisi od linka, a "deep learning" tehnologijom sposobna je da "uči" kako bi se povećala tačnost - pojašnjavaju u MUP-u.

Inače, tačnost prepoznavanja je veća od 99%. Кamera je ultra visoke rezolucije (9 megapiksela), te omogućava nadzor minimalno tri saobraćajne trake istovremeno. Radar omogućava pregled prosječne brzine vozila i može da mjeri istovremeno brzinu do 32 vozila u četiri saobraćajne trake na udaljenosti do 35 m.

- Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač i/ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju, instaliranom na udaljenosti od 20 m od pametne kamere, bi se pored očitane registarske oznake vozila ispisalo upozorenje "Vežite pojas" i/ili "Ne koristite mobilni telefon" - pojašnjavaju.

Na ovaj način bi se se na licu mjesta vozač, kao i drugi učesnici u saobraćaju, upozoravali na nepoštovanje saobraćajnih pravila koja u velikoj mjeri mogu ugroziti živote svih učesnika u saobraćaju.

Moguće je uvesti i određene brojače koji bi ukazivali koji je prekršaj po redu za prepoznatu registarsku oznaku. Na ovaj način učesnici u saobraćaju su u svakom trenutku svjesni postojanja saobraćajnog prekršaja.

- Pametna kamera bi bila povezana sa LED displejom i sa serverom na kome bi se nalazila baza podataka u koju bi se evidentirali podaci o nepoštovanju saobraćajnih pravila - pojas, telefon, brzina. Baze podataka koje bi se koristile su MySQL i Elasticsearch, uz upotrebu Apache Кafka, nove tehnologije - navode u MUP-u.

Navedeni podaci (broj i vrsta prekršaja) mogu biti dostupni sa portala Grada Banjakuka kao Otvoreni podaci (Open Data).

Statistički podaci koji bi bili dostupni su:

- Broj/procenat vozila čiji vozači i/ili suvozači ne koriste sigurnosni pojas
- Broj/procenat vozila čiji vozači koriste mobilni telefon prilikom vožnje
- Ukupan promet vozila po bilo kojem intervalu
- Prosječna brzina vozila na lokaciji u bilo kojem intervalu
- Statistički prikaz vozila iz BiH klasifikovan po EURO standardu motora
- Statistički prikaz vozila po tipu u bilo kojem vremenskom intervalu

Finansiranje projekta

Sistem ima hardversku i softversku komponentu. Ukupna vrijednost projekta je cca 100.000 КM. UNDP finanisira nabavku potrebne opreme i potrebnu insfrastrukturu (napajanje, komunikacioni link .....) u iznosu od 50.000 КM.

- S obzirom na to da u Upravi za informaciono-komunikacione tehnologije postoje odjeljenja koja se bave razvojem informacionih sistema, mrežnom infrastrukturom i instalacijom, konfiguracijom i integracijom sistema video-nadzora, MUP Republike Srpske će sufinansirati projekat kroz angažman sopstvenih kadrova - ističu iz MUP-a.

To znači da će Uprava za informaciono-komunikacione tehnologije izraditi detaljno tehničko rješenje, instalirati i konfigurisati opremu, te razviti i održavati softver za analizu podataka. Vrijednost ovog posla je cca 50.000 КM.

Projekat je primjenjiv kako na cijelo područje Banjaluke, tako i na sve opštine i gradove u RS i BiH, zaključuju u MUP-u.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.