NavMenu

Republika Srpska izlazi iz minusa 2023.

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 09.09.2020. 12:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Budžet Srpske zbog pandemije virusa korona ovu godinu, ali i iduće dvije, po svemu sudeći biće u minusu, dok se plus u republičkoj kasi očekuje tek 2023.

Taj deficit projektovan je i u dokumentu Okvirni budžet Srpske za period od 2021. do kraja 2023. godine, koji je objavljen na sajtu Ministarstva finansija RS.

Narodna skupština RS usvojila je u maju po hitnom postupku rebalans budžeta za ovu godinu, u kojem je planiran deficit u iznosu od 412 mil KM u ovoj godini. I u novim dokumentima Vlada Srpske projektovala je deficit u 2021. i 2020. godini, dok je tek u 2023. predviđen suficit.

- I pored opredjeljenja Vlade RS da konsoliduje javne finansije, pojava virusa kovid-19 te potrebe za saniranjem posljedica izazvanih ovim virusom odrazili su se negativno na projektovane budžetske okvire na nivou sektora opšte vlade za period 2021-2023. godine. Kao rezultat projektovanih budžetskih okvira u posmatranom periodu je planiran deficit od 264,8 mil KM, odnosno godinu kasnije 124,6 mil KM, dok je 2023. predviđen suficit od 6,8 mil KM - navedeno je u dokumentu Vlade.

U planiranom budžetskom okviru, za podsektor centralna vlada planiran je deficit kroz cijeli posmatrani period sa tendencijom smanjenja.

- Podsektor fondovi socijalne sigurnosti u prve dvije godine planira deficit, koji u posljednjoj godini prelazi u suficit. Podsektor jedinice lokalne samouprave kroz cijeli posmatrani period planira suficit - navedeno je u dokumentu.

Vlada u trogodišnjem periodu očekuje blagi, ali kontinuirani rast prihoda, koji će pratiti još blaži rast rashoda, što će kao rezultat ima smanjenje planiranog deficita. Na to će se odraziti i smanjenje planiranih izdataka za nefinansijsku imovinu.

U pomenutom periodu veliki iznos novca planiran je i za otplatu kredita.

- Izdaci za otplatu dugova su projektovani u iznosu od 531,5 mil KM u 2021. godini, 534,8 miliona u 2022. godini, a 988,1 mil KM u 2023. Njihova projekcija je u skladu sa planom otplate ino i unutrašnjeg zaduženja, ažuriranim planom povlačenja po investicionim kreditima i planiranim finansiranjem budžeta za naredni period - navedeno je u okvirnom budžetu Srpske za period od 2021. do 2023.

Vlada RS u trogodišnjem periodu izdvojiće veliku sumu novca za subvencije.

- Najznačajnije subvencije koje se isplaćuju iz budžeta Srpske su usmjerene za poljoprivredu i šumarstvo te preduzećima Željeznice RS, Aerodromi RS, kao i za podsticaj za povećanje plate radnika. Projekcija rashoda po ovom osnovu iznosi 124,6 mil KM u 2021. godini, odnosno po 120,4 mil KM u iduće dvije godine - navedeno je u dokumentu Vlade RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.