NavMenu

U deset opština na području Via Dinarice biće formirana penjališta - Sokolac vidi šansu za novu turističku ponudu

Izvor: eKapija Srijeda, 09.09.2020. 11:07
Komentari
Podeli

(Foto: Pavel Ilyukhin/shutterstock.com)
U opštini Sokolac juče je prezentovan projekat Magična penjališta u BiH, koji podrazumijeva izradu deset penjališta na području Via Dinarice, odnosno, 49 opština Bosne i Hercegovine. Projekat je zamišljen s ciljem popunjavanja turističke ponude koju opštine imaju, prenosi portal istocno.com.

Prema riječima Erola Кovačevića, ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo, koji je dio projektnog tima, trenutno je jedina obaveza opštine da kandiduje potencijalne lokacije za izradu penjališta.

– Osnovni kriterijum je posjedovanje prirodne stijene širine oko 50 metara, kako bi se na njoj moglo postaviti 30 penjačkih smjerova i poželjno je izabrati pristupačne i atraktivne lokacije. Nakon pristiglih formulara koje je opština dužna da ispuni, biće odabrano deset lokalnih zajednica u kojima će projekat biti realizovan bez njihovog finansijskog učešća. U slučaju da opštine ne bude izabrana u prvih deset, imaće mogućnost da sama finansira penjališta i iskoristi sve ostale pogodnosti projekta. U te benefite ubrajamo: mapiranje potencijala, edukaciju kadra, te promocije u smislu internet prezentacije, telefonske aplikacije, kao i generalnu promociju pod zajedničkim nazivom Magična penjališta Bosne i Hercegovine – pojasnio je Кovačević.

Dodao je da je nakon sastanka sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima, zaključio da Sokolac ima veliki potencijal za razvoj sportskog turizma.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica kazao je da je razmotrena mogućnost odabira nekoliko lokacija i da će vjerovatno biti kadidovane Crvene stijene na Romaniji.

– Opština Sokolac nalazi se na zelenoj liniji Via Dinarice. U toku je izrada projekta koji na prostoru naše opštine sprovode Razvojna agencija grada Istočno Sarajevo i Turistička organizacija Jahorina IS, a koji podrazumijeva izgradnju ferate za penjanje i visećeg mosta na Crvenim stijenama. Prve rezultate možemo očekivati već na proljeće sljedeće godine. Sa zadovoljstvom ćemo aplicirati i na ovaj poziv kako bismo bili dio projekta Magična penjališta u BiH. Romanija nudi dobre uslove i sigurno ispunjavamo sve kriterijume – izjavio je Bjelica.

Ukupna vrijednost projekta Magična penjališta u BiH, koji realizuje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Sarajevo sa partnerima, iznosi 178.000 КM. Finansiraju ga Evropske komisije preko direktnog donatora – Njemačke razvojne organizacije GIZ.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.