Izvor: eKapija | Nedjelja, 27.09.2020.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodnja meda u Sokocu biće uduplana - U planu izgradnja pčelarskog centra i intenzivnija popularizacija pčelarstva

Pčelinjak Nebojše Radovića sa Sokoca
Pčelinjak Nebojše Radovića sa Sokoca (Foto: UP Glasinac)
Udruženje pčelara Glasinac je osnovano prije 18 godina i trenutno okuplja 120 članova. Od svog osnivanja Udruženje je radilo na organizovanju rada pčelara, edukaciji, unapređenju pčelarske proizvodnje i uspostavi kontakata sa lokalnim partnerima u cilju doprinosa razvoju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Opštine Sokolac.

U saradnji sa Opštinom Sokolac i međunarodnom organizacijom World Vission Udruženje je učestvovalo u implementaciji više projekta u periodu od 2015. do 2017. godina kojima je, između ostalog, pružana podrška razvoju pčelarstva kroz nabavku opreme i podjelu startap paketa za početnike, organizaciju predavanja, sajmova pčelarstva i sl.

- Zahvaljujući pomenutim projektima i predanom radu članova Udruženja pčelara, udruženje sad broji 120 članova, a takođe broj pčelinjih društava se značajno povećao. Članovi Udruženja samostalno plasiraju svoje proizvode. Sarađujemo sa drugim udruženjima poljoprivrednih proizvođača na području opštine Sokolac, kao i sa pčelarima iz cijele BiH sve sa ciljem podizanja svijesti o značaju pčelarenja i značaju pčela za poljoprivrednu proizvodnju te što boljeg plasmana proizvoda. Izradnjom pčelarskog centra te modernizacijom proizvodnje meda i proširenjem asortimana ponude, uključivanjem novih članova u proizvodne procese i opremanjem postojećih članova, kao i podizanjem svjesti ljudi o značaju pčelarstva u poljoprivrednoj proizvodnji proizvodnja meda i proizvoda od meda na teritoriji opština Sokolac biće povećana za oko 50% - ističe Slaviša Knežević, sekretar Udruženja pčelara Glasinac.

S obzirom na to da Udruženje nema zaposlenog kadra niti vlastitu kancelariju u budućem periodu planiraju izgradnju pčelarskog centra u čijim prostorijama bi bio kancelarijski prostor, proizvodni pogon za izradu satnih osnova i pogača, izložbeno-prodajni prostor kao i sala za edukativne svrhe.

Knežević ističe da je saradnja Udruženja sa lokalnom zajednicom na zavidnom nivou, budući da je većinu njihovih projekata Opština Sokolac pomogla.

Slaviša Knežević
Slaviša Knežević (Foto: UP Glasinac)
Za bolji plasman proizvoda

Kako navodi Knežević dosadašnji način prodaje meda i proizvoda od meda uglavnom se odvijao sistemom "od kuće do kuće" i "na kućnom pragu".

Što se tiče planske aktivnosti prodaje u planu je da se ona odvija prema sljedećim modalitetima: prodaja u prostorijama budućeg pčelarskog centra, prodaja hotelima i restoranima (Sarajevo i Jahorina), prodaja na sajmovima (regionalnim i međunarodnim), prodaja u vlastitim domaćinstvima, kao i internet prodaja

Asortiman proizvodnje udruženja pčelara Glasinac čine uglavnom livadski i šumski med, rojevi pčela, mliječ, propolis, matice, vosak i polen.

- Uzgajanjem od 80-100 pčelinjih društava u prosječnim godinama sa prinosom mogu se obezbjediti sredstva za egzistenciju jedne porodice. Ali kada naiđe godina kao što je ova, kada je prinos ravan nuli, nastaju problemi za male pčelare a za velike pogotovo.

Veća saradnja sa drugim udruženjima i izrada kataloga

Knežević dodaje da su naredni planovi udruženja sadržani u programu rada za 2020. godinu a kojim je predviđen nastavak rada na popularizaciji pčelarstva kao grane poljoprivredne proizvodnje, a pčelinjih proizvoda kao zdrave hrane za ishranu i očuvanje zdravlja stanovništva.

Osim toga, u Udruženju planiraju da uspostave saradnju sa udruženjima pčelara RS i FBiH, kao i van granica BiH, privrednim organizacijama i organima čiji je tehnološki proces vezan za pčelarstvo u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa za razvoj pčelarstva.

Praktična nastava za pčelare početnike
Praktična nastava za pčelare početnike (Foto: UP Glasinac)
- Radićemo na uspostavljanju saradnje sa međunarodnim donatorskim organizacijama. Već je apliciran jedan projekat u narednih pet godina za nabavku po pet društava za 30 pčelara početnika, te izgradnju objekta Pčelarskog centra i nabavku pčelarske opreme za ostale članove udruženja – ističe Knežević. Dodaje da će i dalje raditi na povećanju broja članova udruženja tj. težiti krajnjem cilju da svi pčelari ove opštine budu i članovi Udruženja kako bi se efikasnije borili protiv zaraznih bolesti i ostalih problema koji prate pčelarsku proizvodnju.

Takođe, među planovima se nalazi i ostvarivanje pune saradnje sa opštinskim institucijama, a posebno veterinarskom i poljoprivrednom inspekcijom, radi sprovođenja odredbi Zakona o pčelarstvu, posebno kada je u pitanju postavljanje privremenih pčelinjaka na području naše opštine i sprečavanja pojave lažnog meda na tržištu.

- Želimo dovršiti izradu kataloga Udruženja pčelara Glasinac koji će sadržavati sve neophodne podatke o pčelarstvu na području opštine Sokolac, i predstavljaće jedan ozbiljan dokument koji bi doprinio razvoju i promociji udruženja i pčelarstva na području naše opštine i šire, i isti bi se mogao iskoristiti u promociju turizma naše Opštine – poručuje Knežević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE