Izvor: Pobjeda | Srijeda, 09.09.2020.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EPCG uputila zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za HE Komarnica - Vrijednost investicije 246,53 mil EUR

Izgled buduće brane na Komarnici
Izgled buduće brane na Komarnici (Foto: Elektroprivreda Crne Gore)
Elektroprivreda (EPCG) je Ministarstvu održivog razvoja uputila zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za građenje hidroelektrane Komarnica. Iz Vlade su ranije kazali da je predračunska vrijednost ove investicije 246,53 mil EUR.

U zahtjevu se navodi da će se akumulacija nalaziti na prostoru opština Šavnik i Plužine, u okviru katastarskih parcela u granicama obuhvata Detaljnog prostornog plana (DPP) za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici, odnosno u katastarskim opštinama Dubrovsko, Duži, Pošćenje, Petnjica, Mljetičak, Šavnik, Mokro, Duba, Gornja Brezna, Donja Brezna i Bajovo Polje.

Izgradnja HE Komarnica predviđena na profilu Lonci na rijeci Komarnici, sa lučno-betonskom branom visine 171 metar i kotom normalnog uspora 811 mnm. HE će imati instalisanu snagu od oko 172 megavatA (MW) sa očekivanom godišnjom proizvodnjom do 213 gigavat sati (GWh) električne energije.


Sekulić je rekla da je uručenje koncesionog akta za izgradnju HE Komarnica državnoj EPCG jako svjedočanstvo zrelosti crnogorske ekonomije. Ona je dodala da to nije posljedica ideoloških opredjeljenja, već suštinski dokaz da je crnogorsko društvo doseglo nivo na kojem može da bira.

Planom koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori za ovu godinu je bila predviđena dodjela samo jedne koncesije i to na rijeci Komarnici za potrebe izgradnje HE Komarnica. Predmet koncesije je projektovanje, izgradnja, korišćenje i održavanje hidroelektrane Komarnica.

Iz Vlade je ranije saopšteno da će realizacija projekta HE Komarnica omogućiti višenamjensko korišćenje hidroakumulacije u svrhu energetskog snabdijevanja, vodosnabdijevanja, poboljšanje uslova razvoja poljoprivrede i turizma u okruženju, kao i dalji razvoj saobraćajne i ostale infrastrukture, kako bi se doprinijelo ukupnom privrednom razvoju područja u kontaktnoj zoni hidroakumulacije.

Noveljić je pri uručivanju akta o koncesiji saopštio da je elektroenergetska kompanija spremna da uđe u investiciju izgradnje prvog velikog hidroenergetskog objekta nakon četiri decenije.

- U odnosu na HE Piva za čije je potrebe izgrađena lučno betonska brana Mratinje, izgradićemo HE Komarnica čeonu elektranu sa instalisanom snagom od 172 MW i impozantnom branom visine od 171 metra, poštujući sve smjernice zaštite životne sredine, bez remećenja prirodnog režima voda u zoni Šavnika i bez negativnih uticaja koji bi ugrožavali korišćenje kanjona Nevidio - naveo je Noveljić.

Iz EPCG je najavljeno da će HE Komarnicu graditi 1.000 radnika, na prostoru na kojem nema objekata, domaćinstava, ni infrastrukture, dok će se nakon njenog puštanja u rad otvoriti stotinu novih radnih mjesta.

Namjera EPCG je da u saradnji sa lokalnim samoupravama opštinama Šavnik i Plužine tokom perioda izgradnje realizuju program stručnog osposobljavanja kadra tako da mještani tog područja u najvećem broju budu zaposleni u ovoj HE.

Iz Vlade je ranije navedeno da je kao polazna osnova za DPP za prostor višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici korišćen Prostorni plan Crne Gore koji važi do ove godine i Strategija energetike do 2030. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE