NavMenu

Livnica Cimos iz Kikinde prinuđena da zatvori Alatnicu

Izvor: RTV Srijeda, 09.09.2020. 07:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: branislavpudar/shutterstock)Ilustracija
Nestabilno tržište u automobilskoj industriji doprinjelo je smanjenu obima posla u mašinskim kompanijama u Srbiji, kojima je proizvodnja uglavnom preorijentisana na izvoz. Tako je Livnica Cimos u Kikindi bila prinuđena da zbog smanjenog obima posla zatvori Alatnicu, jedan od pogona koji je proizvodio sve vrste profesionalnih alata za svjetsko tržište, najviše za svjetske automobilske kuće.

- Poslodavac nam je saopštio da nema više posla za nas i da se Alatnica gasi. S tim što nam je rekao da je dobra stvar što neće niko biti proglašen za tehnološki višak, već da će biti ponuđena nova radna mjesta. To će se sve odvijati u roku od desetak dana. S tim što su pregovori već počeli - kaže Vladimir Kežić, predsjednik Sindikalne organizacije Alatnica.

Zbog novonastale situacije u kikindskoj kompaniji, održan je i sastanak predstavnika sindikata sa rukovodstvom Livnice Cimos.

- Rekli su nam da će se sve završiti pozitivno, da se neće smanjivati plate, da će im ponuditi radna mjesta u skladu sa stručnom spremom, tako da je do radnika da li će prihvatiti to radno mjesto ili ne. Ako prihvate, nastaviće da rade, a ako odbiju smatra se da je pravilo prekršeno i slijedi otkaz - dodaje Kežić.

U pogonu Alatnica bilo je angažovano oko 30 ljudi, uglavnom iskusnih inženjera i radnika, koji su proizvodili specijalne alate za autoindustriju. Oni pamte vrijeme kada je kikindska Livnica osamdesetih godina zapošljavala oko 6.500 radnika u sedam pogona, dok je danas angažovano oko 400 radnika u dvije poslovne jedinice.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.