Izvor: eKapija | Srijeda, 07.10.2020.| 10:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zlatna plaketa za sokolački dom zdravlja - Prioritet nabavka nove opreme i sanitetskih vozila

(Foto: Opština Sokolac)
Dom zdravlja dr Ljubomir Ćeranić sa Sokoca nedavno je odlikovan opštinskom zlatnom plaketom. Uprava ovog doma zdravlja posebno je ponosna što je prepoznat njihov trud, rad i zalaganje za opšte dobro u zajednici dugi niz godina i ne samo u periodu aktuelne pandemije.

- Zadovoljstvo je veće jer je navedeno priznanje dodijeljeno u vrijeme mog rukovođenja ovom ustanovom i priznanje predstavlja podstrijek da u budućnosti budemo još bolji i efikasniji u našoj oblasti – ističe dr Adrijana Stanar, direktor Doma zdravlja dr Ljubomir Ćeranić.

U sokolačkom domu zdravlja funkcionišu službe koje djeluju na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Raspolažu sa šest timova porodične medicine, pedijatrijom i ginekologijom, CBR, CMZ, HES, službom hitne medicinske pomoći, službom za laboratorijsku i radiološku dijagnostiku i tehničkom službom.

- Možemo zbrinjavati pacijente svih starosnih uzrasta sa različitom patologijom u domenu primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

U planu obnova postojećih objekata

Stanar ističe da za sada nemaju u planu povećanje broja ambulanti jer se nije ukazala potreba, što ne znači da se u budućnosti neće ukazati potreba.

- U planu imamo infrastrukturnu rekonstrukciju postojećih objekata koji do sada nisu bili obuhvaćeni obnovom. Prioritet je nabavka nove opreme, RTG digitalnog aparata i novih sanitetskih vozila. Postepeno uspijevamo vršiti nužne nabavke i omogućiti pružanje kvalitetnijih usluga našim pacijentima.

Kako kaže najviše im nedostaje sopstvena kotlovnica i nova sanitetska vozila.

Adrijana Stanar
Adrijana Stanar (Foto: Bojan D. Tošić)
- Naša kotlovnica je dotrajala. Trenutno smo prikopčani na gradsku toplanu i u slučaju prekida isporuke toplotne energije bili bismo u velikom problemu. Živimo u planinskom području, zime odlikuju niske temperature i ako bi ostali bez grijanja aparatura koja zahtjeva temperaturni optimum ne bi mogla da funkcioniše. S obzirom na to da smo od prve bolnice udaljeni 60 km nedostaju vozila kojima se vrši transport pacijenata. Imamo tri sanitetska vozila koja su stara po 20 godina i svako je prešlo više od 700.000 km – navodi Stanar i dodaje je im je potrebno i terensko vozilo kako bi mogli, u slučaju potrebe, doprijeti do svakog pacijenta i u svako doba godine.

U korak sa novim dostignućima

Ona dodaje da svi zaposleni, i doktori i medicinski radnici, redovno prate stručne skupove, seminare i kongrese.

- Opredijeljeni smo da idemo u korak sa novim dostignućima u medicini kako bi kvalitet zdravstvene zaštite podigli na viši nivo. To nam je i obaveza jer imamo status sertifikovanog doma zdravlja, a CMZ je i akreditovan od strane ASKV-e.

Da bi jedan dom zdravlja mogao pružiti adekvatnu uslugu, ističe ona, osim stručnosti građani očekuju i dovoljan broj osoblja.

- Takođe, potrebno je da osoblje posjeduje i vještine dobre komunikacije i zadobije povjerenje pacijenta. Bitno je da ustanova raspolaže osim kvalitetnog kadra i sa kvalitetnim prostorom i opremom. Jako je bitno da postoji kontinuirana dostupnost na tržištu, gdje smo po prirodi posla prisutni, svih lijekova, reagenasa i sanitetskog materijala neophodnog za zbrinjavanje pacijenata. I na kraju moram da kažem da je bitno da je zadovoljan i sam radnik uslovima rada – dodaje Stanar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE