Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.09.2020.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Usvajanje Strategije razvoja zdravstva TK moguće do kraja godine

Ilustracija (Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Pomoćnik za medicinske poslove direktora Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla prof. dr Šekib Umihanić rekao je u razgovoru za Fenu da Tuzlanskom kantonu nedostaje Strategija razvoja zdravstva, te da postoji potreba i za boljom organizacijom obrazovanja kadrova te uspostavljanju javnih ustanova Domovi zdravlja TK i apoteka na kantonalnom nivou.

Napomenuo je da je izrada Strategije razvoja zdravstva, predviđena i Zakonom o razvojnom planiranju FBiH, a prema informacijama Umihanića u toku je izrada glavne Strategije razvoja Tuzlanskog kantona u okviru koje će se raditi i ta sektorska strategija za koju kaže da je neophodna.

Očekuje da se do kraja ove godine taj važni strateški dokument razvoja nađe pred poslanicima Skupštine Tuzlanskog kantona, što bi bilo bazno polazište kako unaprijediti zdravstveni sistem, prenosi Tip.ba.

Govoreći o potrebi obrazovanja zdravstvenih kadrova i posebno kada je u pitanju visoko obrazovanje naglasio je da u Zakonu o visokom obrazovanju postoji neujednačenost kriterija zakonskih odredbi prema javnim obrazovnim ustanovama u odnosu na privatne ustanove.

– Mnogo zakonskih ograničenja i obaveza striktno je usmjereno prema javnim obrazovnim ustanovama dok u zakonu postoje znatnije olakšice za privatni sektor. To se ogleda i u broju stalno zaposlenih radnika, uvjetima za prijem studenata, izbora i napredovanja nastavnika, otvaranju novih studijskih odsjeka te oblasti informatizacije – pojasnio je Umihanić.

Doktor Umihanić kaže da u Tuzlanskom kantonu postoje domovi zdravlja čiji su osnivači općine i gradovi, a tu su i UKC Tuzla i Opća bolnica Gračanica čiji je osnivač Tuzlanski kanton te postoji neujednačenost u funkcioniranju tih zdravstvenih ustanova.

Stoga smatra da bi se u skorije vrijeme trebala uraditi studija izvodljivosti o osnivanju Javne ustanove Domovi zdravlja TK po uzoru na Kanton Sarajevo što bi u konačnici značilo bolje funkcioniranje tog sistema.

Kao sljedeći segment gdje bi se stanje znatno moglo popraviti bila bi oblast informatizacije zdravstvenog sistema, mišljenja je Umihanić koji podsjeća da je Kantonalnoj skupštini izglasana podrška informatizaciji cijelog sistema od oko 10 mil KM.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.