NavMenu

Kina će do 2030. dominirati globalnim tržištem vjetroelektrana na moru

Izvor: Capital Ponedjeljak, 07.09.2020. 08:39
Komentari
Podeli
Globalni segment vjetroelektrana na moru (offshore) vjerojatno će do 2030. rasti sedam puta, uglavnom zahvaljujući povećanju kapaciteta na tri glavna tržišta to Kine, Velike Britanije i SAD-a.

Kina će predvoditi trio s više od 25% novih kapaciteta na moru do 2030. godine, slijedi Velika Britanija (16%) i SAD (11%).

Kina ima izuzetan potencijal vjetra s procjenom iskoristivog kopnenog potencijala od 2.380 GW i 600 GW na moru.
Kineskom offshore vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske kompanije, dok se strani igrači udružuju s kineskim kompanijama kako bi postali dio ove dugoročne značajne tržišne prilike.

U kompaniji GlobalData ističu kako je rastući apetit za širenjem zelene energije u energetkom miksu u zemlji odredio smjer za širenjem u kineskim neistraženim vodama te da bi, uz same benefite čiste zelene energije, rast u kineskom offshore vjetroenergetskom sektoru trebao otvoriti i velike mogućnosti zapošljavanja.

Iz ove kompanije napominju da je potrebno pojednostaviti postupke odobravanja projekata, izgraditi pouzdan lanac obezbjeđivanja i smanjiti faktore koji investitorima pružaju finansijsku neizvjesnost, kako bi ovo širenje offshor sektora vjetroelektrana postalo stvarnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.