NavMenu

Kamere ulaze u vozila auto-škola?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 07.09.2020. 09:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Daxiao Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Vozilo auto-škole može da bude opremljeno kamerom.

Predviđeno je da ova rečenica bude uvrštena u Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) u BiH, a objašnjena je i svrha ovakve zamisli.

- Auto-škola, uz pisanu saglasnost kandidata, može da koristi video-kameru u svrhu snimanja i analize obuke -ističe se u Nacrtu izmjena i dopuna ZOBS-a. Kako se dodaje, za prikazivanje sadržaja obuke trećim licima neophodna je pisana saglasnost kandidata čija obuka se snima.

I to nije sve - budu li izmjene usvojene, ubuduće će se i teoretski dio ispita moći snimati.

- Za poslove sprovođenja i organizovanja polaganja vozačkog ispita odgovorni su organi entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, nadležni za obrazovanje. Ti organi mogu prostorije u kojima se sprovodi polaganje teoretskog dijela ispita opremati video-nadzorom i koristiti ga u postupku kontrole nad sprovođenjem polaganja vozačkog ispita - ističe se u ovom dokumentu.

Zdravko Ivić, predsjednik Asocijacije auto-škola BiH, ocjenjuje da se, pri izmjenama zakona koji tretiraju ovu oblast, rade kozmetičke promjene, dok suština ostaje ista. Ipak, smatra da predviđene novine imaju i svoje prednosti.

- Što se tiče dijela koji se odnosi na polaganje teoretskog dijela ispita, to je trebalo davno uvesti, kako bi se spriječile pojave koje se događaju - tvrdi Ivić te dodaje da bi kamere to spriječile.

S druge strane, smatra da je bespotrebno da se u vozila auto-škola ubacuju kamere jer, kako dodaje, kandidate niko ne poznaje bolje od instruktora koji ih obučavaju.

- Šta ima da instruktor pregleda snimke s kamera kada je svaki dan s kandidatom i prati njegov napredak? On ga vodi, prati, zna koliko je napredovao, šta treba korigovati i tako dalje. Ovim nije pogođen cilj - ocijenio je Ivić za Nezavisne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.