NavMenu

Udio crnog tržišta duvana u BiH premašio 50%, svi na gubitku

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 06.09.2020. 12:50
Komentari
Podeli

(Foto: Voronina Svetlana/shutterstock.com)
Legalno tržište duvanskih proizvoda je od 2010. godine do 2020. palo za više od 56 odsto, što za posljedicu ima ogromne gubitke u svim budžetima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duvanske industrije kao i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Tako, recimo, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih sedam mjeseci ove godine po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine prikupljeno je 430 mil KM manje u odnosu na isti period prethodne godine, dok s druge strane crno tržište rapidno raste i postalo je najveće u Evropi.

Iz tog razloga, UIO BiH je u saradnji s Udruženjem ekonomista RS SWOT pokrenula kampanju Stop švercu čiji je cilj da se suzbije šverc cigareta u BiH, podstakne usklađivanje poreskih nameta sa tržištem da bi cijene legalnih cigareta bile manje.

U okviru ove kampanje, organizatori pozivaju građane da, ukoliko imaju informacije o švercu duvana i cigareta, to prijave na broj telefona 080 02 06 07. Svi pozivi su anonimni, a prijava, kako kažu u UIO BiH, već ima.

Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH, rekao je da je vrlo važno da građani ne moraju ostavljati nikakve podatke kada prijavljuju slučajeve prodaje duvana i duvanskih proizvoda bez akcizne markice, odnosno na crno.

- Iz tog razloga ih i molimo da dostavljaju što konkretnije informacije koje ćemo obraditi, izaći na teren i praktično oduzeti cigarete koje se prodaju nelegalno na tržištu BiH - kazao je Kovačević.

On je objasnio da cigarete koje se prodaju bez akciznih markica ne plaća akciza i PDV, a od tih sredstava se finansiraju vrlo važne stvari u našoj državi, a to su prije svega zdravstvo, školstvo, putna infrastruktura, razna socijalna davanja i slično.

Govoreći o kampanji Stop švercu, Kovačević je naveo da ona već daje određene rezultate i da će šira javnost uskoro biti upoznata s njima.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT, podsjeća da udruženje na čijem je čelu već duži vremenski period upozorava na problem crnog tržišta.

- Upravo kampanja Stop švercu ima za cilj da dodatno animira najširu javnost i ukaže na posljedice crnog tržišta ali i sve institucije koje mogu pomoći da se to nelegalno tržište suzbije - naveo je Grabovac.

- Mi sad nažalost imamo situaciju da su svi na gubitku: država koja ubire manje prihoda, građani koji konzumiraju cigarete kojima se ne zna niti porijeklo niti sadržaj, proizvođači i distibuteri koji trpe velike gubitke, jer ne mogu da se nose s cijenama koje diktira crno tržište - kazao je Grabovac.

Kako kaže, cilj svake države je da vodi brigu o zdravlju svojih građana i u tom smislu da radi na tome da se smanji broj pušača.

(Foto: superoke/shutterstock.com)
- Svakako se treba boriti protiv pušenja, ali povećanje akciza nije dalo traženi rezultat, jer smo dobili nekontrolisano tržište ilegalnih jeftinih cigareta koje se mogu prodavati bilo gdje, čak i u blizini škola, što je recimo nemoguće u legalnom lancu prodaje - upozorava Grabovac.

Prema njegovim riječima, zbog toga i ne čude podaci koji se mogu čuti da se broj pušača nije smanjio.

Bh. predstavnici tri najveće duvanske kompanije u BiH: Philip Morrisa (PM), British American Tobacco (BAT) i Japan Tobacco International (JTI) podržavaju kampanju Stop švercu i upozoravaju da je udio crnog tržišta alarmantno porastao i znatno premašio 50% ukupnog tržišta.

U PM podsjećaju da je duvanska industrija na ime indirektnih poreza i PDV-a u 2019. godini, uplatila oko milijardu KM, što predstavlja 16% svih uplaćenih indirektnih poreza, te da je pored plaćanja poreza, zaposlen znatan broj radnika čiji su su poslovi održavali i tokom pandemije.

- U ovom je trenutku izuzetno važno da državne institucije i nadležne agencija, podrže legitimnu duvansku industriju - ističu u PM.

U JTI-u napominju da izgubljeni novac je mogao višestruko koristiti građanima.

- Govorimo o izgubljenom novcu u vrijednosti 30 kilometara autoputa, približno 1/3 penzija ili 200 novih vrtića, samo u 2019. godini - ilustrativno navode u JTI-u uz konsatataciju da dodatno zabrinjava stanje u kojem je šverc cigaretama i duvanom, na koje nije plaćen porez, vidljiv na pijacama i ulicama širom zemlje.

Dalje navode da policija svakodnevno otkriva i oduzima određene količine nelegalnih cigareta i duvana, najčešće u gepecima automobila, te da su te akcije zaplijena veoma važne, ali da one predstavljaju tek kap u moru ilegalne trgovine.

U JTI-u smatraju da treba da se pokrene sveobuhvatno djelovanje svih nadležnih institucija u radu na suzbijanju crnog tržišta i vraćanja novca u legalne tokove. Takođe pozivaju na formiranje radne grupe na čelu s Upravom za indirektno oporezivanje koja bi objedinila i koordinirala rad svih institucija nadležnih za suzbijanje šverca - SIPA, svi nivoi MUP-a, tužilaštava i inspekcijskih službi.

U BAT-u kažu da, s obzirom na veliko akcizno opterećenje, najveće u Evropi prema kupovnoj snazi stanovništva, ilegalno tržište je očito postalo unosan biznis koji sve više istiskuje legalno tržište.

- Iz ugla poslovanja tu najviše trpi domaća privreda, a posebno proizvođač, distributeri i maloprodaja, što na kraju negativno utiče na sve zaposlene u BiH. Kada je u pitanju maloprodaja, zbog gubitaka na crnom tržištu, mogućnost novog zapošljavanja i povećanja plata je gotovo nemoguća, štaviše, vrlo su moguća su otpuštanja radnika - upozoravju u BAT-u.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.06.2024.  |  Energija, Industrija

Zenički TPS u novi objekat uložio 5 mil KM - Poslovi dogovoreni i za 2025, najavljena nova zapošljavanja

Zenici je otvoren novi proizvodno-poslovni objekat kompanije TPS u Raspotočju. Ova kompanija, koja trenutno zapošljava 18 radnika, je nakon dvadeset godina rada i poslovanja sve to krunisala izgradnjom i otvaranjem novog multifunkcionalnog objekta u kojoj će biti smješteni i poslovni prostori, uprava kompanije, kao i proizvodnja. - TPS Zenica danas zvanično otvara svoj proizvodni objekat, bili smo 21 godinu podstanari u drugim prostorima i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.