Izvor: startbih.ba | Subota, 05.09.2020.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BH Telecom ostvario bruto dobit od 57 mil KM - U 2020. planirano investiranje 163 mil KM

(Foto: YouTube/screenshot)
BH Telecom u poslovnoj 2019. ostvario je bruto dobit od 57 mil KM, što je za 3 mil KM više od planirane, istaknuto je u petak na konferenciji Sarajevo TechLab 2020 organizovanoj povodom dana te kompanije.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman naveo je da je 2019. bila značajna i s aspekta investicija, jer su investirali, kolaudovali i pustili u rad sredstva od 135 mil KM.

- Značajno smo povećali korisničku bazu i kroz digitalnu transformaciju nastavili smo mijenjati, restrukturirati, investirati i razvijati svoje poslovanje ulaskom u nove poslovne niše, kreiranjem novih poslovnih modela i širenjem portfolija svojih usluga, a sve radi zadovoljenja potreba naših korisnika i povećanja njihovog zadovoljstva - dodao je Kahriman.

Podsjetio je da su u prošloj godini redizajnirali i značajno unaprijedlili ponudu u svim segmentima, te implementirali jedan od najzahtjevnijih tehnoloških projekata - 4g LTE advanced.

- Donijeli smo niz značajnih strateških i poslovnih odluka kao što su ulazak u fintech tržište, izgradnja startup platforme, izgradnja content platforme, izgradnja partnerskog ekosistema za zajednički nastup na tržištu i druge aktivnosti - rekao je Kahriman.

Najavio je da će BH Telecom u narednom periodu značajno investirati u infrastrukturu Tuzlanskog kantona kako bi unaprijedili kvalitet usluga na području cijele Bosne i Hercegovine, te dodao da su u ovoj godini planirane investicije od 163 mil KM, uz 115 mil KM započetih investicija.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić naglasio je da BH Telecom posluje u skladu sa zakonima i odgovorno se odnosi prema zajednici i društvu, te ulaže u projekte od društvene važnosti i daje donacije onima kojima su najpotrebnije.

- Izdvajajući jedan posto od ostvarene dobiti godišnje, BH Telecom je u posljednjih 15 godina donirao 19,5 mil KM za realizaciju brojnih projekata iz oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, socijalne i humanitarne pomoći, što ga čini najvećim pojedinačnim donatorom u BiH - potcrtao je Lasić.

Start It Up

Na konferenciji su predstavljene i aktivnosti BH TechLab platforme, kao jednog od projekata podrške BH Telecoma startup sceni, te su proglašeni pobjednici javnog poziva Start It Up koji je kompanija objavila prošle godine.

Prvu nagradu od 50.000 KM osvojila je kompanija Devoted Sarajevo za projekat Herald - industrijska IoT platforma.

Drugoplasirana je kompanija OD Vista Design Jajce s projektom Viona - smart environment technology kojoj je uručena novčana nagrada od 30.000 KM, dok je kompaniji Smart Business Solutions Sarajevo za projekt Doktor kad mi treba pripalo treće mjesto i nagrada od 20.000 KM.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.