Izvor: eKapija | Petak, 04.09.2020.| 13:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće projekat procjene vrijednosti nepokretnosti u Banjaluci

Banjaluka (Foto: banjaluka.rs.ba)
Gradonačelnik Igor Radojičić potpisao je u petak, 4. septembra, sa direktoricom Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS Bosiljkom Predragović sporazum o implementaciji pilot projekta masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za područje Banjaluke, saopšteno je na gradskom sajtu.

- Masovna procjena nepokretnosti počinje na pilot zoni – centralnom gradskom području, između istočnog i zapadnog tranzita, te ovim putem obavještavamo građane da će timovi izlaziti na teren i upoređivati podatke sa stvarnim stanjem, te procjenjivati i ažurirati registar – kazao je Radojičić.

Trenutno stanje, kako je naveo, jeste da se u Geodetskoj upravi vode zemljišne knjige i da su registri imovine u toj upravi, a u Poreskoj upravi su registri onog što su građani sami prijavljivali – prijavom poreza na nepokretnosti.

– Banjaluka je višestruko zainteresovana za ovaj projekat, ne samo zato što je porez na nepokretnosti naš prihod nego što nam kod mnogo različitih situacija trebaju stvarni podaci i o vlasniku, o kvadraturi, vrsti objekta i drugo. Kroz ovaj projekat, dobićemo sređeno stanje na širem gradskom područje koje će se moći koristiti za više različitih namjena, od kojih je jedna pitanje poreza na nepokretnosti koji je izvorni prihod Grada – zaključio je Radojičić.

Iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove pojašnjeno je da osnivanje katastra nepokretnosti kao nove evidencije o pravima na nepokretnostima omogućava tačne i ažurne podatke.

- Utvrđena vrijednost nekretnine omogućava vlasnicima da na pravi način u punom obimu raspolažu sa svojom nekretninom znajući na koji način se podiže ili umanjuje ta vrijednost u odnosu na susjedne nepokretnosti – pojasnila je ona.

Istakla je da aplikacija, koja je uvedena u upotrebu uz pomoć Vlade Švedske i projekta CILAP, kreće sa implementacijom kroz ovaj pilot projekat u Banjoj Luci.

- Popisom ćemo dobiti tačan broj nekretnina, a samim time i njihovu vrijednost koja će gradskom rukovodstvu omogućiti da planira budući privredni razvoj – zaključila je Predragović.

Ovaj pilot projekat trebalo bi da bude okončan u naredne dvije godine, a građani neće imati troškova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.