NavMenu

U prvom tromjesečju pad BDP-a u BiH

Izvor: RTRS Petak, 04.09.2020. 13:34
Komentari
Podeli

(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
U BiH je, prema informacijama o makroekonomskim pozateljima Direkcije za ekonomsko planiranje, za prva tri mjeseca ove godine evidentiran pad bruto domaćeg proizvoda, izjavio je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

- U informaciji Direkcije iznosi se podatak da je BiH u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od 2% u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće potražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok bruto investicije bilježe pad u odnosu na isti period prethodne godine - naveo je Bevanda.

On je za za Dnevni avaz rekao da nije detaljno analizirao procjene Međunarodnog monetarnog fonda o makroekonomskim pokazateljima za BiH, te da je evidentno da se pandemija odrazila na zemlje regiona, ali i svijeta.

Bevanda je rekao da BiH finansijski dobro stoji jer su prihodi zagarantovani, te da nema bojazni da bude ugrožen rad i funkcionisanje institucija BiH.


- Nema bojazni da rad i funkcionisanje institucija BiH budu ugroženi ni kada smo na privremenom finansiranju i u to smo se uvjerili više puta. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata - ocijenio je Bevanda.

On tvrdi da za ono što je plan i program ima dovoljno finansijskih sredstava, ističući da to nisu veliki poduhvati s obzirom na migrantsku krizu, pandemiju virusa korona i izvjestan zastoj na evropskom putu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.