NavMenu

Rakić Komerc među pet najvećih proizvođača jaja u BiH - Silosi za skladištenje kukuruza uskoro počinju da rade

Izvor: eKapija Petak, 04.09.2020. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Rakić Komerc je renomirana porodična firma iz Bijeljine. Još davne 1989. godine, u potrazi za poslovnim prilikama, porodica se počela baviti trgovinom stočne hrane iz Vojvodine, te trgovinom drugih poljoprivrednih sirovina, poput sjemena i đubriva.

Danas imaju sedam poljoprivrednih trgovina, ali one ne čine osnovu poslovanja firme Rakić Komerc. Rakić Komerc spada među pet najvećih proizvođača jaja u BiH, sa više od 33 miliona proizvedenih jaja godišnje. Proizvode i oko 10.500 tona stočne hrane, od čega polovinu koriste na svojim farmama, a ostatak prodaju.

Preokreti u poslovanju

Već 1995. godine Rakić Komerc je sa trgovine stočnom hranom prešao na njenu proizvodnju. U kratkom periodu došli su godišnjeg nivoa proizvodnje od 8.000 tona različitih vrsta stočne hrane.

- Tada sam još bio dijete, ali sjećam se da je moj otac tražio načine da diverzifikuje poslovanje u nekoliko komplementarnih polja. Prilika se ukazala 2000. godine i počeli smo proizvoditi jaja na iznajmljenoj farmi. Tri godine kasnije osnovali smo svoju farmu pilića i od tada raste naša proizvodnja jaja ovdje u Bijeljini - kaže Jovan Rakić (28), rukovodilac proizvodnje u porodičnoj kompaniji.

Iako proizvode stočnu hranu za potrebe na svojim farmama i prodaju drugima, oni su, do ove sezone, još uvijek uvozili kukuruz, koji pored soje i ječma čini skoro 70% udjela u stočnoj hrani. Sa jednim silosom za skladištenje od 1.500 tona nisu bili u mogućnosti da uvoze veće količine kukuruza ili da skladište stočnu hranu na duži period.

Sredinom 2020. godine Rakić Komerc je započeo izgradnju pet novih silosa od po 1.000 tona.

- Bila su nam potrebna veća skladišta kako bismo bili u boljoj pregovaračkoj poziciji kada kupujemo žitarice. Takođe smo željeli da budemo u mogućnosti da skladištimo žitarice i stočnu hranu na duže vremenske periode, kao i da bolje planiramo kupovinu i prodaju - objašnjava Jovan.

- Naše opredjeljenje je bilo da krenemo sa otkupom domaćih žitarica, ali nismo mogli priuštiti da istovremeno kupimo sušaru koja bi nam omogućila da smanjimo vlažnost žitarica ispod 13%, što je neophodno za njihovo dugoročno skladištenje.

Tu se Sweden/USAID FARMA II projekt pojavio kao odlična prilika.

- Uvijek tražim projekte koji nam mogu pomoći da razvijamo posao. Podnijeli smo zahtjev za bespovratna sredstva koja je dodjeljivao projekat FARMA II i dobili smo podršku koja nam je bila potrebna da kupimo sušaru već 2020. godine, umjesto da čekamo barem do 2022. da akumuliramo vlastita sredstva - kaže Jovan.

Prelazak na domaće žitarice


Rakić Komerc je sušaru instalirao krajem juna, a novi silosi počeće da rade sredinom septembra.

- Nastojimo da otkupimo oko 7.000 tona kukuruza iz bijeljinske regije. Proveli smo istraživanje i verujemo da će oko 30 poljoprivrednika sa nekih 800 hektara zemlje moći da proizvede tu količinu - kaže Jovan.

- Da nije bilo koronavirusa već bismo imali održane info sesije i obuke za farmere. Imali bismo potpisane ugovore o saradnji i podršci kroz obezbjeđivanje sirovina i mašinerije po potrebi, a oni bi proizvodili kukuruz za nas. Takođe bismo garantovali plaćanje.

Pandemija je te planove stavila na čekanje, ali Rakić Komerc ide dalje.

- Sada smo u kontaktu sa brojnim poljoprivrednicima i dogovaramo se da otkupimo njihov kukuruz i da izgradimo međusobne poslovne odnose - napominje Jovan.

- Platit ćemo za kukuruz kad ga isporuče 2020. godine i nadamo se da ćemo zajednički planirati proizvodnju za 2021. godinu, a možda i osnovati zadrugu. Ako sve bude po planu za 2021. godinu, Rakić Komerc će imati proizvodnju jaja koja ne ovisi o uvozu žitarica, a također ćemo imati i domaću proizvodnju stočne hrane kojom ćemo opskrbljivati ostale poljoprivrednike u BiH. Pored toga, naši novi silosi i sušara će nam omogućiti da ostalim poljoprivrednicima na tom području ponudimo usluge sušenja i skladištenja njihovih žitarica. Sve su to usluge koje ćemo moći pružiti od septembra ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.