Izvor: eKapija | Petak, 04.09.2020.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Grad Živinice uveo video nadzor za divlje deponije

(Foto: Branislav Cerven/shutterstock.com)
U okviru realizacije projekta video nadzora divljih deponija otpada na javnim površinama u gradu Živinice uspješno je očišćeno 16 divljih deponija otpada.

Na očišćenim površinama postavljne su pokretne kamere koje će danonoćno vršiti snimanje javnim površina koje su prijavljene kao divlje deponije otpada. Projekat ima za cilj da spriječi nelegalno odlaganje otpada na području grada i da utiče na svijest građana za čistom okolinom, saopćeno je na zvaničnom sajtu grada.

Postavljene kamere vršiće danonoćno snimanje javnih površina, te će snimci samoinicijativnog i nelegalnog odlaganja smeća biti korišteni u svrhe sankcionisanja prekršitelja. Pokretne kamere će kontinuirano mijenjati lokacije u zavisnosti od prijave građana, kako bi sve površine bile pokrivene.

S tim u vezi, svi oni koji u narednom periodu budu nelegalno odlagali smeće na javne površine, te budu snimljeni postavljenim kamerama, bit će novčano kažnjeni ovisno o kaznama koje su predviđene Odlukom o komunalnom redu i to: za pravna lica u iznosu od 2.000 – 3.000 KM, za odogovorno lice u pravnom licu od 500 – 1.000 KM, za fizičko lice- samostalni privrednik od 1.000 – 2.000 KM i za građanska lica od 500 – 1.000 KM, poručeno je na gradskom sajtu.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.