NavMenu

Otkrivena kvantna mreža koju je nemoguće špijunirati

Izvor: Tanjug Petak, 04.09.2020. 08:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Toria/shutterstock.com)Ilustracija
Kvantni fizičari sa Instituta "Ruđer Bošković" (IRB) iz Hrvatske dio su međunarodnog tima naučnika koji je otkrio i eksperimentalno realizovao kvantnu komunikacionu mrežu s više korisnika koju nije moguće špijunirati, saopštio je Institut.

Rezultati tog značajnog otkrića, koje predstavlja veliki korak prema potpuno sigurnoj i zaštićenoj mrežnoj komunikaciji, objavljeni su u uglednom naučnom časopisu "Science Advances".

Uz hrvatske naučnike, prenosi Hina, međunarodni tim istraživača činili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu (Velika Britanija) i kolege s Instituta Austrijske akademije nauka.

- Hrvatski dio tima dao je svoj doprinos istraživanju osmišljavanjem, dizajniranjem i izradom optičkih prijemnika - korisničkog dijela komunikacijske opreme u kvantnoj mreži - objašnjava jedan od autora na radu, naučni saradnik Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a Martin Lončarić.

Ključni instrumenti i uređaje za izvođenje eksperimenta izrađeni su radionici Zavoda za fizičku hemiju IRB-a.

Ovaj međunarodni tim naučnika je kombinacijom kvantne prepletenosti (spregnutosti) fotona i standardnih telekomunikacijskih tehnika, uspeo da stvori kvantnu mrežu osam korisnika koja se proteže kroz grad Bristol putem svetlosnih vodiča, identičnih s onima koji se koriste i za "običan" Internet.

Klasično zaštićena komunikacija ne omogućava potpuno sigurno komuniciranje, ali kvantna garantuje potpunu i dugoročnu sigurnost razmjene informacija.

Međutim, za sada je nevjerovatno komplikovano izgraditi veliku i lako proširivu kvantno zaštićenu komunikacijsku mrežu.


Iako su principi kvantne komunikacije vrlo dobro poznati, problemi vezani za umrežavanje više korisnika kao i stabilnost veze kroz duži vremenski period, predmet su brojnih naučnih i tehnoloških istraživanja.

Arhitektura koju je osmislio i izgradio međunarodni tim omogućava pružanje potpune kvantne sigurnosti na način da količina potrebnih resursa raste samo približno proporcionalno broju korisnika.

Ali, broj predajnika uopšte ne raste i dovoljan je samo jedan jedini predajnik za cijelu mrežu, bez obzira da li je li reč o osam ili, na primjer, sto korisnika, kaže se.

- Baš kao što povezivanje velikog broja klasičnih kućnih ili poslovnih mreža čini današnji Internet, uskoro možemo očekivati međusobno povezivanje ovakvih kvantnih mreža u jednu veliku svjetsku mrežu - zaključili su naučnici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.