Izvor: RTRS | Srijeda, 02.09.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Veneciji počinje 77. filmski festival uz stroge zaštitne mjere

(Foto: Elena Larina/shutterstock.com)
U Veneciji danas počinje 77. Međunarodni filmski festival. Ovaj festival biće prva velika kinematografska manifestancija koja će biti održana na relativno uobičajen način u doba pandemije virusa korona, ali uz stroge zaštitne mjere.

Sedamdeset sedmo izdanje najstarijeg filmskog festivala u svijetu izgledaće potpuno drugačije u odnosu na sva prethodna.

Јavnost neće imati pristup crvenom tepihu, holivudske zvijezde i ostali ugledni filmski umjetnici uglavnom neće biti prisutni, a maske će morati da se nose u zatvorenim prostorima tokom trajanja festivala do 12. septembra.

Striktne mjere su odraz ozbiljnosti odnosa vlasti u Veneciji i okolnom regionu Veneto prema virusu, koji se pojavio u ovoj oblasti u februaru.

Prvi čovjek festivala Robert Ćikuto izjavio je da je odluka da manifestacija bude održana važan znak ponovnog rođenja Venecije i filmske industrije.

- Ovo će biti eksperiment na terenu o tome kako da se održi jedan važan događaj u eri kovida - rekao je Ćikuto, prenio je AP.

Italija se ovim festivalom vraća na svjetsku umjetničku scenu nakon što je postala prva zemlja Zapada koju je pandemija teško pogodila.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.