Izvor: Tanjug | Srijeda, 02.09.2020.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tesla planira da prikupi 5 mlrd USD prodajom akcija

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
Proizvođač električnih automobila Tesla saopštio je 1. septembra da planira da prikupi do 5 mlrd USD putem programa prodaje akcija, kojim će upravljati vodeće brokerske kuće sa Wall Street-a.

Među agentima koji će voditi prodaju Teslinih akcija su velike banke poput Goldman Sachs, Banc of America Securities, Citigroup Global Markets i Morgan Stenli, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi Rojters.

Akcije Tesle, koje su na trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze porasle za oko 8%, dodatno su ojačale nakon objave ove vijesti za oko 3%.

Ovaj potez kompanije dolazi samo jedan dan nakon što je na snagu stupila odluka Telse o takozvanoj podjeli akcija (stock split) u okviru koje će akcionarima podijeliti po pet novih akcija za svaku pojedinačnu akciju koju trenutno posjeduju.

Broj izdatih akcija će na ovaj način biti višestruko povećan, ali njihova ukupna vrijednost u dolarima ostaje ista kao prije podjele, jer stock split realno ne povećava njihovu vrijednost.

Što se tiče najavljene dokapitalizacije, to će biti prva prodaja nove emisije akcija nakon Teslinog debija na berzi prije otprilike jedne decenije.

Akcije ove kompanije su uzletile za više od 70% od 11. avgusta, kada je najavljena podela akcija, a u petak su trgovane po cijeni od preko 2.000 USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.