NavMenu

Predstavljen projekt zaštite Velike aleje na Ilidži

Izvor: eKapija Srijeda, 10.03.2010. 09:25
Komentari
Podeli

U prelijepom ambijentu Velike aleje na Ilidži treba uživati i na sve načine je zaštititi od propadanja - zaključak je stručnog tima Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu predstavljen 09. marta 2010. godine u sklopu projekta "Analiza stanja stabala `Aleja Ilidža - Vrelo Bosne` s prijedlogom sanacije".

Na prezentaciji je rečeno da je Aleja "Vrelo Bosne" sa stablima platana i divljeg kestena jedna od rijetko očuvanih aleja ove starosti na prostoru BiH i predstavlja jedinstveno, nedjeljivo, neraskidivo i neprocjenljivo blago od izuzetnog značaja za Sarajevo i državu BiH te mu tako i treba pristupiti.

Stručnjaci Šumarskog fakulteta smatraju da treba primijeniti sve mjere, pravno-adminstrativne, tehničke, uzgojno- zaštitne i sl., radi očuvanja i unapređenja postojećeg stanja.
Polazeći od toga da je Velika aleja Ilidža historijski spomenik i bitan faktor rekreativno-turističkog značaja, bilo bi neophodno svako stablo očuvati ili sanacionim mjerama omogućiti što duži vijek egzistencije, naglašeno je.

U Velikoj aleji evidentirano je 1.386 stabala platana i divljeg kestena. Sva su obrojčena i svaki platan ima svoj karton. Hitnu njegu zahtijeva 507 stabala, dok je 435 u dobrom stanju i kvalitetu, ali ima platana koji se ne mogu spasiti.

Istaknuto je da u ovoj godini treba posjeći sva stabla koja su predviđena za uklanjanje, izvaditi panjeve i nastale rupe ispuniti, poravnati površine tla završnom sjetvom trave, sanirati stabla napadnuta truležnicama, ukloniti osušene dijelove stabala ili grana i time stvoriti uvjete za bolji prirast stabala. Potrebno je na svim stablima orezati osušene i polomljene grane i izvršiti blage korekcije radi smanjenja opterećenosti glavne grane ili cijelog stabla da bi se smanjila opasnost od prelamanja i izvaljivanja stabala.

U narednih pet godina neophodno je urediti staze između redova stabala te djelomično ukloniti asfalt oko vrata korijena stabala sa strane koja je okrenuta ulici.

S prezentacije je poručeno i da treba vršiti redovnu godišnju kontrolu zdravstvenog stanja platana u Velikoj aleji, saopćeno je iz Odsjeka za informiranje Općine Ilidža.

Organizatori prezentacije projekta su Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja i Općina Ilidža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.