Izvor: eKapija+ | Utorak, 01.09.2020.| 13:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banjaluka-grad budućnosti - Kako je Prointer osmislio regulisanje saobraćaja na raskrsnici pomoću pametnog semafora

Prointer-ovo rješenje za upravljanje raskrsnicom
Prointer-ovo rješenje za upravljanje raskrsnicom
Na nedavno završenom konkursu Grada Banjaluke i UNDP-a povodom kreiranja rješenja za projekat "Banjaluka-grad budućnosti" pristiglo je 58 prijava, a izabrano je deset za implementaciju u narednom periodu.

Ovim projektom, kako je i ranije najavljivano iz Uprave Grada Banjaluka, želi se krenuti dalje u primjeni rješenja za efikasno gradsko funkcionisanje, u cilju da Banjaluka postane "pametni grad" i time olaška svakodnevni život građana, a indirektno privuče nove investicije.

- Informacioni sistemi za adaptivno upravljanje raskrsnicama svakako predstavljaju dio ove priče, pa po ugledu na savremene gradove i našem gradu bi implementacija ovog rješenja značajno doprinjela u svakom pogledu. Ovim projektom planirano je pokriti jednu od ključnih raskrsnica u Lazarevu kada je u pitanju zagušenje sabraćaja naročito u trenucima saobraćajnih špiceva i gužvi - kaže za eKapiju Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije u Prointeru, kompanije koja je jedna od učesnica u ovom projektu.

Sistem se sastoji od kamera kao senzora koji snimaju stanje na raskrsnici te šalju informacije u realnom vremenu uređaju koji izvršava njihovu detaljnu analizu prema unaprijed definisanim zahtjevima korisnika. Zahtjevi korisnika se specificiraju u posebno prilagodjenom softveru za datu namjenu.

- Dakle, umjesto policajca koji maše rukama, saobraćaj u naselju Lazarevo, osim semafora, regulisaće još jedan, malo drugačiji "kontrolor". On će prikupljati sve informacije o kretanju vozila i pješaka, upozoravati na gužvu i potencijalnu opasnost, davati preporuke. Zapravo se radi o takozvanom adaptivnom upravljanju saobraćajem uz pomoć kamera koje se postavljaju na semafor i prikupljaju "živu" sliku - objašnjava Starčević.

Tako semafor postaje "pametniji", odnosno "dobija oči", vozači ne upadaju u kolone, a pješaci manje čekaju. Posebno je važno što sistem može da prepozna vozila sa rotacijom, poput hitne pomoći, vatrogasaca, policije i da ih propusti.

- Takođe je važno što se kontroler prilično lako može postaviti na bilo kojoj lokaciji, jer ne zahtijeva promjenu postojeće infrastrukture.

Glavna svrha implementacije ovog sistema, kako pojašnjava naš sagovornik, jeste snimanje i identifikacija trenutnog stanja zagušenja saobraćaja na raskrsnici tj. dinamike kretanja svih učesnika u saobraćaju na raskrsnici. Na osnovu tih informacija se vrši formiranje upravljačkih strategija prema kojima se traži optimalno upravljanje regulacijom saobraćaja na raskrsnici.

- Prema formiranim strategijama se djeluje na upravljive saobraćajne znake, kao što je semaforna signalizacija, kako bi se smanjila zagušenja na raskrsnicama i omogućio optimalan tok svih učesnika u saobraćaju koji se stiču u razmatranoj raskrsnici - kaže Starčević

Prema tome, dato rješenje predstavlja sistem koji vrši sljedeće funkcije:

- nadzor – prostorni i vremenski filtri te filtri raznih atributa,
- upravljanje – povezivanje opisanog sistema sa kontrolerima upravljivih saobraćajnih znakova,
- sigurnosno djelovanje – rano otkrivanje saobraćajnih nezgoda,
- detekcija ostalih događaja - podesiv nadzorni interfejs i različite vizualizacije.

Automatsko mjerenje brzine

Sam softver, implementiran kroz dato rješenje, omogućuje veoma konfigurabilnu identifikaciju učesnika u saobraćaju gdje korisnik može odabrati različite filtere, prema svojoj potrebi, kako bi dobio željenu informaciju o stanju učesnika u saobraćaju na raskrsnici u realnom vremenu.

- Softver omogućuje detekciju i identifikaciju objekata prisutnih u saobraćaju, njihovo svrstavanje u 16 različitih klasa te analizu njihovog kretanja. Automatski mjeri brzinu, vrijeme boravka i vrijeme polaska objekta, prepoznaje njegovu boju, itd. Izdvojeni strukturisani podaci dalje se obrađuju prema korisničkim zahtjevima koji se mogu sastojati od različitih analitičkih funkcija - kaže Starčević.

Opisani sistem čini samostalan i nezavisan uređaj za vanjsku montažu (IP66) sa PoE i GPIO priključcima, sa sopstvenim skladištem podataka, dimenzionisan za skladištenje sirovih putanja kretanja učesnika u saobraćaju u posljednjih 14 dana za interaktivne zahtijeve korisnika i za skladištenje rezultata analize dobijenih podataka neograničeno vrijeme. Integrisani softver omogućuje korisniku da kreira sopstvenu kontrolnu tabelu podataka i da daljinski upravlja uređajem.

Vrijednost ovog projekta je 50.000 KM bez PDV-a, a rok za realizaciju šest mjeseci.

Teodora Brnjoš

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE