NavMenu

EU potpisala prvi ugovor o kupovini vakcine protiv COVID-19 sa britanskom farmaceutskom firmom Astra Zeneca

Izvor: Euractiv Utorak, 01.09.2020. 11:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)Ilustracija
Evropska komisija potpisla je prvi ugovor sa britanskom farmaceutskom firmom Astra Zeneca o kupovini potencijalne vakcine protiv bolesti COVID-19. Da bi osigurala 300 miliona doza, uz mogućnost kupovine još 100 miliona doza, EU je uplatila 336 mil EUR.

Ugovorom je predviđena kupovina vakcina za 27 zemalja Evropske unije, kao i mogućnost donacije siromašnijim zemljama ili preusmjeravanje drugim zemljama Evrope, saopštiila je Komisija.

Članice EU će, prema ugovoru potpisanom 27. avgusta, moći da kupe 300 miliona doza vakcine te kompanije, uz opciju kupovine još 100 miliona doza, srazmjerno broju stanovnika.

Komisija je farmaceutskoj kompaniji uplatila depozit od 336 miliona evra, navodi agencija Rojters, a prenosi EURACTIV.com.

Ukupna cijena koju će EK platiti za 300 miliona doza nije objavljena, ali prema ranijem dogovoru koji su u junu sa Astra Zenekom postigli Njemačka, Francuska, Italija i Holandija, ta firma je pristala da proda 300 miliona doza za 750 mil EUR.

- Ne možemo u ovom trenutku da kažemo tačnu cijenu po dozi. Međutim, značajan dio ukupnih troškova obezbjeđen je iz fonda za vakcine - Instrumenta za hitnu podršku - rekao je portparol EK.

Astra Zeneca je već dogovorila prodaju 300 miliona doza iste vakcine SAD za 1,2 mlrd USD i prodaju do 30 miliona doza Velikoj Britaniji za 86,5 mil USD.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen je izjavila da Komisija radi non stop da građanima EU što prije nabavi bezbjednu i efikasnu vakcinu protiv COVID-19, saopšteno je na sajtu EK.

- Stupanje na snagu ugovora sa Astra Zenecom je važan korak u tom pravcu -rekla je Fon der Lajen.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides izjavila je da potpisivanje ugovora deo nastojanja EU da obezb,edi "raznovrstan portfolio vakcina" u cilju zaštite zdravlja građana i da očekuje da ubrzo budu postignuti dogovori s drugim proizvođačima vakcina.

EK nastavlja slične pregovore o kupovini vakcina drugih proizvođača, a do sada je imala uspješne razgovore sa kompanijama Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac i Moderna, navedeno je u saopštenju.

Komisija je u junu usvojila Evropsku strategiju o vakcinama, čiji je cilj da svi evropski državljani dobiju kvalitetnu, bezb,ednu, efikasnu i pristupačnu vakcinu u roku od 12 do 18 m,eseci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.