Izvor: Tanjug | Utorak, 01.09.2020.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sjeverna Makedonija planira značajne olakšice za zaposlene u IT sektoru

Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)
Nova Vlada Sjeverne Makedonije ulaže napore da do kraja svog mandata 2024. godine dovede godišnji rast na 4%, a dio tih napora će značajno uticati i na IT sektor.

Digitalizacija je suštinski proces da bi ekonomija postala efikasnija, a kvalitet života porastao, piše u prijedlogu Plana rada Vlade Sjeverne Makedonije.

Prema tom planu, za zaposlene u IT sektoru porez na dohodak bi do 2023. trebalo da bude sveden na nulu, piše portal Sartit.rs. Plan je da on sa dosadašnjih 10%, sljedeće godine bude smanjen na 5%, a u 2021. na 3%. Uz to će ekonomska politika biti usmjerena na razvoj inovacija i ulaganja u tehnološki razvoj.

Do kraja 2020. godine biće završen proces analize i preporuka za dalje jačanje Fonda za inovacije i tehnološki razvoj, prenosi B92.

Vlada u Skoplju će nastaviti da ulaže u naučno-tehnološki park, koji je počeo da radi u martu 2019. godine kako bi u potpunosti bio operativan 2025. Pružiće se prilika mnogim mladim ljudima iz zemlje i inostranstva da započnu posao bez potrebe za režijskim troškovima. Sličan plan je predviđen za još pet gradova, navodi Startit.

Nacrt Sobranje tek treba da usvoji, kako bi počela njegova realizacija.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.