NavMenu

Više od 300 radnika ide na biro - Tuzlanski Intral pravi dužu pauzu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 01.09.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Oleksandr Lipko/shutterstock.com)
Zbog teške situacije u oblasti obućarstva izazvane pandemijom virusa korona više od 300 radnika firme Intral BH u Tuzli ostaje privremeno bez posla. Ovu odluku donijeli su vlasnici firme jer su se našli pred brojnim problemima.

Grana obućarstva u BiH funkcioniše mahom na principu lohn poslova gdje se pružaju samo usluge rada. Tokom pandemije obućarstvo se našlo u nezavidnom položaju zbog globalnog pada ekonomije pa tako i Intral BH. Potrošačka snaga je oslabljena, prodaja obuće se smanjila u maloprodajnim objektima i to je stvorilo zalihe tekuće sezone. Te zalihe su napravile problem kod novih isporuka prije nekoliko mjeseci. Odatle je 30 radnika prešlo u pogon u Tuzli. Međutim, sada se i taj pogon privremeno zatvara.

- Od kupca smo dobili informaciju da su ranije planirane narudžbe otkazane. Drugi kupac je smanjio količinu za 60%. Vlasnici su donijeli odluku da se radnici pošalju na Zavod za zapošljavanje i da se, nakon kraće pauze, vrate na posao - pojasnio je Alija Šehović, direktor Intrala, te dodao da se ova firma neće zatvoriti, već samo pravi dužu pauzu.

Intralovi poslovni partneri su nagovijestili da će materijali početi dolaziti u drugoj polovini oktobra i tada će se radnici postepeno vraćati na posao.

- Hoće li to biti dio radnika u tom periodu ili u punom kapacitetu, ovisi o količini materijala koji će dolaziti, ali i o aktivnostima, dogovorima i pregovorima vlasnika sa drugim potencijalnim kupcima koji mogu uskočiti - rekao je Šehović.


Firma Intral inače je 2018. godine za 3,5 mil KM kupila nekada poznatu Fabriku obuće Aida, koja je 2016. godine otišla u stečaj, a radnici na biro. I prije zvanične kupovine, Intral je već ušao u Aidine pogone i obnovio proizvodnju.

Intral je inače bio saradnik daleko poznatije Aide. Nakon kupovine, zaposleni su novi radnici, a i dio starih je imao priliku da aplicira za radno mjesto.

U firmi su se proizvodile papuče, sandale, cipele i čizme, a rađeni su gotovi i polugotovi proizvodi. Obuća je išla za izvoz za tržište Evrope, a prošle godine ostvarena je i saradnja sa američkim tržištem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.