Izvor: Startit | Ponedjeljak, 31.08.2020.| 14:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eplovanje umjesto guglanja - Apple pravi svoj pretraživač interneta?

(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Prema informacijama koje godinama cirkulišu, Google ulaže 1 mlrd USD ne bi li ostao podrazumijevani veb pretraživač na Apple-ovom pregledaču Safari za iOS, iPadOS i macOS. Prema tom dogovoru, korisnici Apple-ovih uređaja pretragu obavljaju pomoću Google-a, osim ako ručno ne promijene podešavanja u Safariju.

Ta saradnja, međutim, mogla bi da se okonča, ako je vjerovati spekulacijama o tome da je i Apple otpočeo razvoj svog pretraživača.

Pritisak evropskih regulatornih tijela, koja zahtijevaju od Apple-a da omogući korisnicima izbor željenog pretraživača pri prvom korišćenju Safarija, "zategnuti" odnosi sa Google-om, kao i "sazrijevanje" tehnologija Siri i iCloud, mogli bi da podstaknu Apple da razvije i na tržište postavi sopstveni alat za pretragu.

Kako piše tehnološki blog Coywolf News, za takav potez moglo bi da postoji nekoliko motiva. Prije svega, Apple, kao najvrednija kompanija na svjetskom tržištu, nema velike finansijske koristi od aktuelne saradnje s Google-om. Kao drugi razlog navodi se povećana potražnja Apple-a za softverskim inženjerima specijalizovanim za tehnologije pretrage, te veliki broj oglasa za zapošljavanje koji je ova kompanija postavila u posljednje vrijeme. Konačno, Apple-ov "web-crawler" Applebot ažuriran je u julu, a vlasnici sajtova primećuju njegovu pojačanu aktivnost.

Sudeći po opisima poslova inženjera koje Apple namjerava da angažuje, Apple-ov pretraživač mogao bi da funkcioniše kao personalizovana kolekcija podataka, slična Google Assistantu na Androidu, ali (bar inicijalno) bez reklama. Benefiti takvog modela za Apple bili bi: oslabljivanje Google-ove dominacije na polju pretraživanja, te smanjenje njegovog kapaciteta za zaradu putem reklama i istraživanja podataka (data mining); promovisanje Apple-ovih usluga i proizvoda; dalje "zaključavanje" korisnika u Apple-ov ekosistem.

Ukoliko bi potencijalni Apple-ov "search engine" ugledao svjetlost dana, SEO specijalisti bi morali da mu se prilagode i optimizuju sadržaje sajtova. Imajući u vidu dosadašnju dokumentaciju Applebot-a, taktika bi ostala ista, ali bi mogle postojati i mogućnosti drugačije u odnosu na Google i druge aktuelne pretraživače.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.