NavMenu

Visoke dažbine zakočile kupovinu električnih vozila u BiH - Na čekanju odluka o spuštanju carinske stope sa 5 na 0%

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 31.08.2020. 07:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Iako je u nekoliko navrata pokretana procedura i najavljivano smanjenje dažbina za automobile na električni pogon, i dalje se zbog paprenih cijena i visokih dažbina za nabavku ovakvih automobila odlučuju entuzijasti, ekološki osviješteni građani i bogataši.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, do kraja jula ove godine u zemlju je uvezeno samo sedam automobila na električni pogon, a dažbine koje su za njih bile plaćene u prosjeku iznose čak 20.000 KM po automobilu.

Primjera radi, najskuplji električni automobil nabavljen ove godine je Porshe Taycan, koji je koštao 242.000 KM, a dažbine na njega su iznosile 41.000. Najjeftiniji električni automobil nabavljen ove godine je e-golf, koji je plaćen 25.900, a dažbine iznose 5.900 KM. Iz podataka UIO vidljivo je da je prošle godine u BiH uvezeno 14 električnih automobila. Najskuplji je Jaguar I-pace, koji je plaćen 147.700 KM, a dažbine na njega iznosile su 33.700. Najjeftiniji je Renault Twizy, koji je koštao 8.400, a dažbine na njega iznosile su 2.000 KM.

Inače, proteklih godina najčešće je kupovan e-golf, a njegova cijena, u zavisnosti od opreme i dometa, varira od oko 25.000 do skoro 60.000 KM.

Istovremeno, u mnogim zemljama EU, poput Norveške, dažbine na električne automobile su ili spuštene na nulu ili značajno snižene, dok se nude razne druge pogodnosti, poput besplatnog parkiranja ili besplatnog napajanja strujom na javnim površinama. To se čini iz razloga da se ohrabri ubrzana tranzicija s vozila s unutrašnjim sagorijevanjem na ekološki prihvatljivija vozila na električni pogon.

Nezavisne podsjećaju, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je još prošle godine u proceduru uputilo Savjetu ministara BiH odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carina pri uvozu električnih i novih vozila, s tim da bi se s njenom primjenom počelo krajem prošle godine. Tim prijedlogom bi se carinska stopa spustila sa 5 na 0%.

Iako su Nezavisne Ministarstvu pitanja dokle se stiglo s ovom odlukom uputili prije 15 dana, do zaključenja ovog broja nisu dobili nikakav odgovor.

U Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH kažu da od vlasti traže uspostavljanje regulatornog okvira i donošenje strateških dokumenata iz domena elektromobilnosti, uz posebnu pažnju na definisanje uslova za pružanje usluga punjenja električnih vozila, tehničkih zahtjeva za punionice, tehničkih uslova za priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu.

Takođe, oni traže da se ubrza donošenje odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih vozila.

- Kod nadležnih ustanova i Zavoda za planiranje inicirano je da se kroz prostorne planove svih nivoa obradi i aspekt infrastrukture za punjenje električnih vozila, odnosno planiranja prostora za električna vozila i punionice za njihovo punjenje prilikom izgradnje stambenih i drugih objekata - kažu oni te ističu da su od Vlade FBiH zatražili da u plan svojih aktivnosti uvrsti i izradu strategije za razvoj elektromobilnosti u FBiH s planom aktivnosti njene realizacije.

U Delegaciji EU su Nezavisnim rekli da EU u saradnji s vlastima BiH planira pokrenuti projekat "EU4Energy", u okviru kojeg će biti pružena i pomoć BiH da poboljša standarde i razvije održivije i pametne politike u ovoj oblasti.

- Kao što je navedeno u nedavno pokrenutom Evropskom zelenom planu, u toku je rad na predviđenoj Zelenoj agendi za zapadni Balkan kako bi se podržala održiva ekološka tranzicija regiona zajedno s ostatkom Evrope - rekli su oni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.