Izvor: Tanjug/B92 | Nedjelja, 30.08.2020.| 10:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Stopa nezaposlenosti u Srbiji ispod 10%

Ilustracija (Foto: Ints Vikmanis/shutterstock.com)
Srbija je na istorijskom minimumu kada se govori o stopi nezaposlenosti, ispod 10%, izjavio je u subotu (29. avgusta) ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Navodi u tom kontekstu, da je u maju ove godine registrovano 7.000 više zaposlenih lica nego u istom periodu prethodne godine, da je minimalna cijena rada danas duplo veća u odnosu na 2008, kurs nepromijenjen od 2012, a inflacija na nivou najrazvijenijih zemalja.

- U prvoj polovini tekuće godine Srbije će po privrednom rastu biti prva ili druga u Evropi, a prema izvještaju Eurostata, najbolja je po stopi ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2020. godine - naveo je Đorđević, prenio je Tanjug.

Da će nezaposlenost biti ispod 10%, potvrdio je u subotu i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Od ponedeljka će prvi put Srbija imati nezaposlenost ispod 7,5% za drugi kvartal, najmanje u istoriji - rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, prvi put će nezaposlenost biti toliko niska, ispod 7,5% što je na nivou najrazvijenijih zemalja, jer su državne mjere pomoći bile osmišljene i napravile, kako kaže MMF, veliki efekat, pošto su važile samo za one koju nisu otpuštali radnike, pa su mnogi prijavljivali zaposlene, prenosi B92.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.