Izvor: eKapija | Petak, 28.08.2020.| 14:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Infobip na proljeće počinje gradnju IT kampusa u Sarajevu - Inspiraciju za dizajn projektanti našli u prirodi BiH (FOTO)

Budući izgled kampusa
Infobip, jedna od vodećih IT kompanija u regiji, objavila je da na proljeće sljedeće godine kreće izgradnja savremenog IT kampusa u sarajevskom naselju Šip.

Kompanija trenutno zapošljava više od 180 radnika u Sarajevu, a nakon otvaranja kampusa ta brojka će biti veća od 500. Kako su rekli za eKapiju iz Infobipa, završetak radova se očekuje 2022.

- Sam kampus prati regulacioni plan, i shodno tome će imati tri etaže i mansardu, a kapacitet će odgovarati planovima Infobipa u BiH za zapošljavanje. Sastojaće se od radnih prostora povezanih sa galerijama i otvorenim prostorom sa više različitih funkcija. Pored toga će biti dostupni i javni prostori smješteni u prizemlju: kantina, prostor za djecu uposlenika te ulaz u multifunkcionalnu dvoranu.

Dodaju da su planirane i stambene jedinice za boravak kolega iz drugih regija koji su u posjeti Infobipu u BiH, kao i poslovnih partnera.

Arhitektonska firma AHAKNAP je uradila projekat za kampus, a sada je poznato i kako će izgledati.

- Njihova inspiracija za prostorno oblikovanje objekta kampusa bila je priroda Bosne i Hercegovine - planine, zelenilo, oblici gradova i kanjoni rijeka – rekli su nam u Infobipu.

Navode da kampus grade prvenstveno za potrebe kompanije, a u planu su i aktivnosti koje će omogućiti da ugoste studente.

- Radimo na široj suradnji sa akademskom zajednicom u BiH, te se nadamo da ćemo moći ugostiti studente, kroz različite programe i aktivnosti koje planiramo implementirati nakon što se kampus i zvanično otvori.

Iako ne mogu da preciziraju krajnju vrijednost projekta, navode da je ovo jedna od najvećih investicjia u IT industriji BiH.

- Sarajevski kampus u tom domenu neće kaskati za kampusom Alpha Centauri koji se gradi u Zagrebu, kao i Pangea kampusom u Vodnjanu, Infobipovim središtem – kažu iz Infobipa u Sarajevu.

Dodaju da Infobip snažno raste, kako na globalnom nivou, tako i u BiH, a cilj kompanije je da postane centar inženjerske izvrsnosti koji će okupljati najbolje softverske inženjere u stvaranju inovativnih komunikacijskih rješenja na regionalnom i globalnom nivou.

Dino Ibrahimović, direktor kompanije Infobip na tržištu BiH, kaže da će kampus u Sarajevu predstavljati "kulturu ove kompanije".

- Cilj je da se omogući uposlenima da rade na jačanju osjećaja zajednice, te da ih ohrabrimo na nove poduhvate i uspjehe, a sve u prostoru koji je odraz nihove kreativnosti, svestranosti i posvećenosti. Uposlenici će na jednome mjestu imati najbolje uslove za rad u najsavremenijem okruženju – ističe Ibrahimović za eKapiju .

Pored zaposlenih u inženjeringu i razvoju rješenja, biznis odjeljenja ove kompanije u BiH pokrivaju jednu dinamičnu i izazovnu regiju Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, tako da u tom domenu zaposleni rade i u prodaji, finansijama, pravnim odjeljenjima, marketingu, HR-u, itd. U isto vrijeme, pojedini timovi rade i na drugim regijama, kao što su Evropa i Azija.

Kompanija Infobip na području BiH ima i predstavništvo u Tuzli.

- Što se tiče planova i aktivnosti na tržištu BiH, imamo izvrsnu saradnju sa klijentima i kontinuirano se trudimo dostaviti cutting edge rješenja. Međutim naš fokus u BiH je više na pronalasku kvalitetnih talenata i zapošljavanju ljudi koji će raditi na tim rješenjima, regionalno i globalno – rekli su nam u Infobipu.

Vedrana Džudža


Fotogalerija
IT kampus kompanije Infobip u Sarajevu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.