NavMenu

Vrijednost rudnika u Varešu skoro milijardu dolara

Izvor: Nezavisne novine Petak, 28.08.2020. 13:06
Komentari
Podeli
Na osnovu dosadašnjih istraživanja na lokalitetima Rupice i Veovača u Bosni i Hercegovni, utvrđeno je da je vrijednost rudnika u Varešu gotovo milijardu dolara.

Kako javlja "Dnevni Avaz", utvrđeno je da je na tonu iskopanog materijala moguće pronaći 1,01 gram zlata te 120 grama srebra. Kompanija Adriatic Metals objavila je da je vrijednost projekta 916 miliona dolara.

Dodaju kako istraživanja pokazuju da će tona materija najverojatnije sadržavati i 3,5% cinka, 2,2% olova, 0,3% bakra te 23,2% barita.

Objavljena je i procjena zarade Adriatic Metalsa koja je za 2022. godinu na 25 miliona dolara.

Prema procjenama kompanije, od prvog iskopavanja do prve zarade proći će osam mjeseci.

Rudnik se nalazi u Zeničko-dobojskom kantonu, a premijer tog kantona Mirza Ganić rekao je da je ovo velika priča za njih.


"Imamo dobru saradnju, u stalnom smo kontaktu. Ovaj projekat je pozitivna priča za ZDK, ali i za cijelu BiH. Ako zaživi u punom kapacitetu, svi ćemo imati koristi, prvenstveno lokalna zajednica, jer, po zakonu o koncesiji, najveći dio sredstava, 70 odsto, ostaje u Varešu, koji je trenutno slabo razvijen. Ovo bi ubrzalo njegov razvoj", rekao je Ganić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.