NavMenu

Grad Trebinje i fondacija Helvetas dogovorili saradnju na obuci stručnih kadrova za lokalnu privredu

Izvor: eKapija Petak, 28.08.2020. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić potpisao je u čevrtak, 27. avgusta, Sporazum o saradnji sa fondacijom Helvetas – Moja budućnost prema kome se definišu načini unapređenja veza između privrede i obrazovanja, kao i mehanizmi za jačanje kapaciteta praktične nastave u sektoru hotelijerstva, turizma, elektro-energetskom sektoru i sektoru obrade metala, saopšteno je iz Uprave Grada Trebinja.

Osim Grada Trebinja, potpisnici sporazuma su i Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja, Područna privredna komora Trebinje, Centar srednjih škola i Tehnička škola Trebinje.

Strane su se obavezale na saradnju u smislu koordinisanog uključivanja privrede u oblast obrazovanja, posebno kada je riječ o upisnoj politici u srednjim školama i stručnom usmjeravanju na lokalnom nivou.

Grad Trebinje će sa fondacijom Helvetas i ostalim potpisnicima sporazuma ojačati vezu između obrazovanja i lokalne privrede, unaprijediti sistem praktične nastave u sektoru ugostiteljstva i turizma, elektro-energetskom i sektoru obrade metala u Trebinju, čime će se proširiti mogućnosti za zapošljavanje učenika stručnih škola te istovremeno osigurati kvalifikovani kadar potreban lokalnoj privredi.


Sporazumom su definisane zajedničke aktivnosti poput analize potreba lokalne privrede i izrade prijedloga upisne politike, različitih obuka nastavnika i mentora za praktičnu nastavu u lokalnim preduzećima, "know-how" razmjene, studijske posjete u zemlji i inostranstvu, kao i nabavka relevantne opreme za srednje stručne i Tehničku školu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.