Izvor: eKapija | Petak, 28.08.2020.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za privrednike iz Vogošće stiže 4,7 mil KM beskamatnih kredita - Potpisan ugovor sa BBI bankom

(Foto: JasaStyle/shutterstock)
U Vogošći je u četvrtak, 27. avgusta, potpisan Ugovor o subvencioniranoj liniji uz regresiranje ukupne kamatne stope za privredne subjekte koji imaju sjedište ili poslovnu jedinicu na području općine Vogošća. Ugovor su potpisali načelnik Edin Smajić i predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić.

Riječ je o posebno kreiranoj liniji putem koje će privrednici sa područja općine Vogošća moći u BBI banci dobiti kredit po subvencioniranoj stopi od 0%. BBI banka je za ovu liniju obezbjedila 4,7 mil KM.

Kamatna stopa je 3,9% fiksno uz besplatnu obradu kredita. Općina Vogošća je u svrhu regresiranja ukupne kamatne stope izdvojila 100.000 KM za 2020. godinu.

U svom obraćanju Općinski načelnik Edin Smajić istakao je da je subvencionirana linija dio programa aktivne politike zapošljavanja koju Općina provodi, saopćeno je na općinskom sajtu.

- Direktni, mjerljivi efekti predloženih rješenja su zapošljavanje novih radnika, a indirektni i dugoročno očekivani efekti su povećanje privrednih aktivnosti u cjelini, stvaranje povoljnog ambijenta za poslovanje i privlačenje privrednih subjekata na području naše općine što treba da dovede do smanjene stope nezaposlenosti i povećanja životnog standarda stanovništva što nam je primarni cilj. Također, nadamo se da će ova linija pomoći privrednicima koji su se suočili sa poslovnim izazovima tokom panedmije COVID-19 - kazao je načelnik Smajić.

Maksimalni iznos finansiranja za kompanije je 300.000 KM, dok je maksimalni iznos za samostalne poduzetnike/obrte 50.000 KM sa rokom povrata do 60 mjeseci.

- Subvencionirane linije su dobar primjer javno-privatnog partnerstva za podršku razvoju privrede u našoj zemlji. BBI banka nastavlja podržavati rast ekonomije putem modela javno-privatnog partnerstva. Do sada smo pokrenuli 37 ovakvih projekata, a samo u ovoj godini za pomoć privredi otvoreno je šest novih linija. Ovo je prva linija sa Općinom Vogošća i nadamo se da će privrednici prepoznati priliku, uzeti veoma povoljna, subvencionirana sredstva po stopi od 0%. Naše strateško opredjeljenje je razvoj privrede BiH kroz rast malih i srednjih preduzeća, stoga su ove kompanije u našem fokusu - izjavio je nakon potpisivanja Bukvić.

Zainteresirani privrednici sve informacije o povoljnim sredstvima mogu dobiti u poslovnici BBI banke u Vogošći ili putem mejla: linijaopcinavogosca@bbi.ba i na telefone 033 275-507, 033 275-266, 033 279-132, 033 279-133. Svi detalji o ovoj povoljnoj liniji bit će navedeni u Javnom pozivu koji će biti objavljen u dnevnim novinama i sredstvima javnog informisanja, a bit će dostupan i na veb stranicama bbi.ba i vogosca.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.