Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.08.2020.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pri kraju radovi na završetku tunela Vranduk II

(Foto: YouTube/screenshot)
Završetak radova u glavnoj cijevi na tunelu Vranduk II očekuje se za deset dana, kazali su Feni u JP Ceste Federacije BiH, a prenosi sajt Grada Sarajeva.

Trenutno su u toku radovi na ugradnji opreme za upravljanje tunelom. U servisnoj cijevi urađeni su iskopi, a preostali su radovi na ugradnji hidroizolacije, sekundarne obloge, instalacija i donjeg stroja.

Izvođač radova je JV (joint venture) Hering Široki Brijeg i BBM Sarajevo. Vrijednost radova na projektu koji uključuje obnovu ovog tunela i dva mosta je 16.769.997,23 KM sa PDV-om. Radovi se finansiraju iz kredita Svjetske banke (IBRD) i Evropske investicione banke (EIB).

Iz JP Ceste FBiH podsjećaju da su radovi na sanaciji tunela Vranduk II počeli u septembru 2018. godine, te da se izvode u skladu sa odobrenjem za građenje koje je izdalo Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Planom upravljanja okolišem i društvenim aspektima za Projekat rehabilitacije tunela Vranduk II i rekonstrukcije mostova Bosna IV i V.

- Rok za završetak radova na rehabilitaciji tunela Vranduk II i rekonstrukciji mostova Bosna IV i V bio je do kraja marta ove godine i taj rok je produžen do 4. septembra ove godine. U toku marta izvođač radova imao je problema sa dopremom materijala i opreme na gradilište iz inostranstva i to za radove koji su po dinamici trebali biti izvedeni prije završnog sloja asfalta. Na kompletnu dinamiku izvođenja dodatno je utjecala i situacija sa zatvaranjem granica uslijed pandemije COVID-19 – kazali su u JP Ceste FBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.