NavMenu

Kako hotelijeri iz regiona preživljavaju krizu - U Crnoj Gori svi brodovi stoje, u Beogradu se otvara hotel Indigo

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.08.2020. 08:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)Ilustracija
Hotelijeri iz regiona pretpjeli su značajne posljedice tokom korona krize, rečeno je na regionalnoj onlajn konferenciji posvećenoj turizmu regiona, pod nazivom "Leto 2020: HoReCa Insight - Iz ugla hotelijera i ugostitelja: kako preživjeti koronu i ekonomske posljedice". Učesnici u dva panela govorili o posljedicama koje su pretrpjeli u svojim biznisima, kao i novom načinu funkcionisanja kojem su se prilagodili.

Mihailo Vukić, vlasnik i izvršni direktor kompanije Allegra Montenegro rekao je da je ova godina izgubljena.

- Svi brodovi stoje. Naš najveći problem je neizvjesnost. Ne vidim da se situacija može smiriti do kraja godine. Ova godina je za zaborav - smatra Vukić.

U uvodnom dijelu konferencije govorio je i Nemanja Kostić, direktor Karisma Hotels and Resorts za Istočnu Evropu.

- Naša odlučnost da zaštitimo zaposlene i njihovo zdravlje bila nam je primarna i od velikog značaja. U ovom okolnostima svi smo blokirani. Vrijeme koristimo da tehnološki usavršimo našu kompaniju - rekao je Kostić.

Ivona Borojević iz hotela Fontana u Vrnjačkoj Banji rekla je da novi način života i prilagođavanje jedino rješenje.

- Tako je i kada je hotelska industrija u pitanju. Mi se pridržavamo svih propisanih mjera, kako bi stranci ponovo došli u Srbiju, potrebno je ipak da situacija bude malo bolja. Sigurna sam da država tu može da odigra veliku ulogu - rekla je Borojević.

Živorad Vasić iz hotela Crowne plaza Beograd istakao je da njegova kompanija ne staje sa investicijama i da će ipak do kraja godine otvoriti Indigo hotel u Beogradu.

- Najvažnije je sačuvati radna mjesta i imidž hotela. Mi na vidiku trenutno nemamo svjetlu budućnost. Svi mi hotelijeri se dovijamo na razne načine. Preorijentisali smo se na dostavu hrane i pokrenuli razne akcije. To je dalo dobre rezultate - rekao je.

Irina Tomić, direktor prodaje i marketinga Blue Kotor Bay Premium Spa Resort je objasnila da se situacija mijenja iz časa u čas i da su oni bili u velikoj neizvjesnosti kada će otvoriti hotel.

- Iz sata u sat su se mijenjale mjere, dodavale preporuke, pravila, ali su se i otvarale razne mogućnosti međudržavnih saradnji po pitanju dovođenja turista i samo oni koji su bili dovoljno brzi, fleksibilni, i koji su promišljeno odradili neke nove strategije će izaći kao pobjednici iz ove situacije. Kako je rekao jedan moj kolega, onaj ko preživi pričaće i nastaviti dalje. Najviše turista došlo nam je iz Ukrajine, ali imali smo ih iz zapadne Evrope - rekla je Tomić.

Goran Kovačević najavio je da će 5. decembra biti otvoren hotel Viceroy Kopaonik i dodao da je cijela situacija uzrokovala da se datum otvaranja pomjeri. On je naveo da su hoteli bez gostiju i zaposlenih je zidina bez srca i duše.

- Korona treba da nas nauči je da se ne dovedemo u situaciju da opet muku mučimo sa deficitom radne snage - zaključio je Kovačević.

Milan Minić iz hotela Stara planina rekao je da su oni ostvarili odlične rezultate i da su u julu imali oko 90% popunjenih te da je tražena soba više.

U Sloveniji je stanje malo bolje, kako kaže Petra Zierer iz Kempinski Palace Portorož.

- U prošlosti smo imali samo 5% Slovenaca i domaćih gostiju, a ove godine broj Slovenaca raste za 4 puta. To je vrlo veliko povećanje i moramo reći da je ovo zahvaljujući turističkim bonovima koje je dala država - naveča je Zierer.

U razgovoru Ljubiše Krstajića, osnivača Karisma Hotels & Resorts hotelske grupacije i predsjednika Color Press Grupe Roberta Čobana istaknuto je da se hotelska industrija se ne gleda godinu za godinu.

- Ona se gleda u 10 godina. I ukoliko nam je jedna godina lošija, a ostalih 9 godina normalne, to nije veliki problem - rekao je Ljubiša Krstajić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.